PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ψήφισμα για την ανεργία από την Λαϊκή Συσπείρωση


Προτάσεις για τους ανέργους.

Το πρόβλημα της ανεργίας αποτελεί μόνιμο βραχνά της εργατικής τάξης και κάθε λαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), της τρόικας και της Ε.Ε οξύνει το πρόβλημα και απειλεί με αφανισμό τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία φέτος αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι αφού άνθρωποι με ένα μεροκάματο την εβδομάδα θεωρούνται “απασχολήσιμοι”.

Οι αυτοαπασχολούμενοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους δεν καταγράφονται στους άνεργους.

Ούτε οι νέοι που δεν εισέρχονται ποτέ στην αγορά εργασίας.

Στις δυτικές συνοικίες της Αττικής τα ποσοστά ανεργίας είναι μεγαλύτερα.

Πληθαίνουν γύρω μας οι άνθρωποι που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Οι λεγόμενες ενεργητικές μορφές απασχόλησης που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στηρίχτηκαν από τις δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους, όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα αλλά αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για την στήριξη της εργοδοσίας.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατο να υπάρξει στο πλαίσιο του σημερινού τρόπου παραγωγής.

Μόνο σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία σε πανεθνικό επίπεδο, με τα μέσα παραγωγής να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, κάθε άνθρωπος θα έχει δουλειά.

Όταν θα εκλείψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Άμεσα όμως απαιτούνται μέτρα για την προστασία των ανέργων και στήριξη του αγώνα τους μέσα από το οργανωμένο ταξικό κίνημα έτσι ώστε με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων να υπάρξουν αποτελεσματικές διεκδικήσεις και πραγματική αλληλεγγύη.

Η λογική της “φιλανθρωπίας” δεν λύνει το πρόβλημα. Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες.

Έχουν δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα και απαιτούν επιδόματα, παροχές και μέτρα προστασίας για τα οποία έχουν πληρώσει, οι ίδιοι και η τάξη τους, δεκαετίες τώρα.

Με αυτή τη λογική στηρίζουμε τον αγώνα τους και το αναγκαίο για σήμερα πλαίσιο αιτημάτων :

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

  • To επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
  • Το ύψους του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Θεωρούμε ως κατώτερο βασικό μισθό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων τα 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και επομένως το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 1.120 Ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Καμιά απόλυση εργαζόμενων στο Δήμο όποια εργασιακή σχέση και αν έχουν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα.
  • Απαλλαγή των άνεργων και των χαμηλοσυνταξιούχων από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη και φόρους.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία, να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
  • Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Η πιο πάνω αναστολή να παρέχεται για κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ, μέχρι 150 τ.μ. και προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ και 25 τ.μ. για κάθε παιδί.
  • Καθορίζεται η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου – απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας να δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το επίδομα να δίνεται όσο διαρκεί η ανεργία και ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού. Ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τα τιμολόγια ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, τα δάνεια και τις κατασχέσεις.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι να συνεχίζουν να έχουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους δωρεάν περίθαλψη και η κάλυψη των ασφαλιστικών τους ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απαγορεύεται η κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ και αναστέλλονται οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας, ενώ απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων.
  • Οι αγρότες που από οικονομική δυσπραγία δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, να συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη αυτοί και η οικογένειά τους και η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εξαρτήσεις

Peristeri News

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Leave a Comment