PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χωρίς κοινό η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιέννη


Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και την Πρωτοχρονιά του 2021, αλλά χωρίς την παρουσία κοινού.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια ο Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν κάθε χόνο περίπου 100 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές σε όλον τον κόσμο, θα μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, από τη συχνότητα της ΕΡΤ 1 και του Τρίτου Προγράμματος, μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, παρά τη μερική χαλάρωση, από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, του δεύτερου lockdown στην Αυστρία, δεν επιτρέπονται μέχρι την 7η Ιανουαρίου συναυλίες με κοινό.

Η πρόκληση της άδειας αίθουσας

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχει κοινό που χειροκροτεί, κάτι που θα είναι μια νέα εμπειρία για την ορχήστρα, και θα πρέπει να βρούμε κάποιο νέο δραματουργικό πλαίσιο», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία», συνέχισε «ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει ένα κομμάτι και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε ένα θεματικό τόξο. Πρέπει να δούμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε το encore που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματα του την ορχήστρα. Ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι», κατέληξε ο Φρόσαουερ.

Το πρόγραμμα, που παραδοσιακά περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη μουσική δυναστεία των Στράους, είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεργασία με τον μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που θα την διευθύνει.

Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.

Θα είναι η 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Το… βαλς της πανδημίας

«Ίσως, στην επόμενη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2022 συμπεριληφθεί και η εμπειρία από την πανδημία του κορωνοϊού, και ίσως βρεθεί ένα “βαλς της πανδημίας” για να κάνουμε μία αναδρομή στο 2020», ανέφερε χαριτολογώντας ο Ντάνιελ Φρόσαουερ. Ο ίδιος έκανε σαφές ότι οι μουσικοί θα είναι απόλυτα ασφαλείς.

Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης για τη Φιλαρμονική της Βιέννης ήταν τεράστιες και ο γενικός γραμματέας της, Μίχαελ Μπλάντερερ, είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου: «Φυσικά και έχουμε τεράστιες απώλειες και αν σκεφτεί κανείς τις 35 ακυρωμένες συναυλίες μας μόνον κατά το πρώτο lockdown καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά βαρύ οικονομικό πλήγμα για μας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment