PeristeriNews.gr
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Οκτώ οι βασικοί στόχοι του ΥΠΟΙΚ για το επόμενο διάστημα


Τους οκτώ κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του στην Κύπρο με τον ομόλογό του, Χάρη Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει:

1. Την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων

2. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος

3. Τη διαμόρφωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση

4. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

5. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

6. Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

7. Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

8. Την αποπληρωμή μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου, «έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανήλθαν στη χώρα. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαταστάθηκαν, και πάλι, στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στόχος της είναι η οικονομική μεγέθυνση, εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Από τότε που λάβαμε ισχυρή λαϊκή εντολή, δεν αφήσαμε ημέρα να πάει χαμένη. Δράσαμε άμεσα:

  • Θεσμοθετήσαμε την πρώτη, γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Προχωρήσαμε σε σημαντικές βελτιώσεις του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015.
  • Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα και αποκρατικοποιήσεις.
  • Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Και τέλος, με το νομοσχέδιο που συζητάμε από την Παρασκευή, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτού του ρεαλιστικού οικονομικού σχεδίου είναι ήδη ορατά. Η χώρα προχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η Ελλάδα εξέδωσε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, έντοκα γραμμάτια, με αρνητικό επιτόκιο. Επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008. Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται υψηλότερη το 2020, σε σχέση με το 2019. Η ανεργία συρρικνώνεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Όμως, δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής κατοχής, διαπραγματευόμενη τουρκικές δήθεν «λύσεις» δύο χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας. Πρόσθεσε πως επί του παρόντος, δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει, δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Όπως είπε, με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία, αντί να συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί, περαιτέρω, την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment