PeristeriNews.gr
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Η ταχεία ανάταξη της οικονομίας η μεγάλη πρόκληση


Η οικονομία σταθεροποιείται, αποκτά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μία αναπτυξιακή δυναμική, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική», που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως σημείωσε, η δυναμική αυτή ήταν καρπός της εφαρμογής ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, βασισμένου πάνω σε τέσσερις άξονες: Στη συνετή δημοσιονομική πολιτική με μειώσεις φόρων, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η θετική αυτή πορεία ανακόπηκε απότομα τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. «Τόσο όμως η ύφεση, όσο και η ανεργία θα ήταν πολύ βαθύτερη και μεγαλύτερη αντίστοιχα, εάν η κυβέρνηση δεν είχε ενεργήσει με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, προχωρώντας, με βάση και τη δυναμική της οικονομίας, σε πλήθος δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Ακόμα και μέσα στη δίνη του κορωνοϊού, δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως υπενθύμισε, «ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την 6η αξιολόγηση της χώρας, “ξεκλειδώνοντας” μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Υλοποιήσαμε την πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσαμε ή ακόμη και καλύψαμε πλήρως εργοδοτικές εισφορές με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης.

Υλοποιήσαμε προσωρινές μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Προχωράμε στη μείωση ή ακόμη και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων.

Συνεχίσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι η ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά λιμάνια, η μαρίνα Αλίμου κ.ά.

Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.

Δρομολογούμε ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.

Χορηγούμε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και επενδύουμε στις νέες πηγές ανάπτυξης».

Εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, απαριθμώντας τα:

1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Συνολικά 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων.

Στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 312,4 εκατ. ευρώ σε 40.297 επιχειρήσεις, ενώ πάνω από 73.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους.

Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.

2. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.

3. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

4. Ο συμψηφισμός του 25% στοn ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις. Έκαναν χρήση πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορωνοϊού. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

5. Η σχεδιαζόμενη, «γενναία», μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.

6. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

7. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 7.539 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 6.422 δάνεια, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.

8. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.420 δάνεια, 5.117 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Έχουν εκταμιευθεί ήδη 139 δάνεια, εκ των οποίων 118 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ.

9. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ κι απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κατέστησε τη χώρα μας πρότυπο»

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, «η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κατέστησε τη χώρα μας πρότυπο. Δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο αξιοπιστίας στο εξωτερικό, αλλά και υψηλή εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του στο εσωτερικό».

Πλέον, όπως τόνισε, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ταχεία ανάταξη της οικονομίας. «Θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε το 2021 έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα. “Κλειδί” για να τα καταφέρουμε είναι η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ευελπιστώ να ληφθούν, άμεσα, γενναίες αποφάσεις.

Πυξίδα και εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, θα είναι το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις εστιασμένες:

Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας με σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει σειρά φιλο-αναπτυξιακών διατάξεων.

Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία κ.ά.

Στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, και με τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Εφαρμόζοντας συνεκτικές πολιτικές πάνω σε αυτούς τους άξονες, «με όραμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, θα οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα. Πρότυπο απαλλαγμένο από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment