PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Χρήσιμες συμβουλές για να φυτέψετε μαρούλι στο μπαλκόνι! (v)


Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι εύκολο να καλλιεργηθεί.

Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι εύκολο να καλλιεργηθεί.

Χρήσιμες Συμβουλές

*Τα μαρούλια τα φυτεύουμε τον Γενάρη, τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη .
*Είναι εύκολο λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ειδικά τα εξωτερικά φύλλα , ενώ τα εσωτερικά είναι πιο νόστιμα.
*Αγαπά ένα δροσερό περιβάλλον, δεν αντέχει στην ζέστη, θέλει υγρασία στο έδαφος (σταθερό και συχνό πότισμα), θέλει να αερίζεται καλά (αποστάσεις μεταξύ των ριζών 20 εκατοστά) και καλό φωτισμό.
*Φυτεύουμε σε γλάστρες – ζαρντινιέρες – στο έδαφος και χρειάζεται καλή λίπανση.

Δείτε το video εδώ.

Γιατί το μαρούλι έχει πικρή γεύση; – Χρήσιμες συμβουλές

Καμιά φορά, τα μαρούλια που καλλιεργούμε στον κήπο ή τη βεράντα μας είναι πικρά. Ποιοι είναι όμως παράγοντες που συμβάλλουν στην πικρή γεύση των μαρουλιών;

Ιδού ορισμένες απαντήσεις:

-υψηλές θερμοκρασίες: Ως γνωστόν, το μαρουλάκι αγαπά τις δροσερές θερμοκρασίες, γι΄ αυτό και θεωρείται χειμερινό λαχανικό. Αν κατά την περίοδο καλλιέργειας επικρατήσουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (πιο πιθανό στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες), τότε τα μαρούλια σας μπορεί να πικρίσουν.

-έναρξη σποροπαραγωγής από το φυτό: Αν το φυτό μπει στη φάση της σποροπαραγωγής, δηλαδή ξεκινήσει να παράγει σπόρους τότε τα φύλλα του αποκτούν πικρή γεύση.

-ανομοιόμορφο πότισμα: Τα μαρούλια έχουν επιφανειακές ρίζες, για αυτό και είναι ευαίσθητα στην ξηρασία. Αν η περίοδος που καλλιεργείτε είναι ξηρή τότε θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά, ώστε να διατηρείτε το χώμα νωπό. Αν καλλιεργείτε σε γλάστρες τότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με το νερό καθώς οι απώλειες της εδαφικής υγρασίας είναι μεγαλύτερες από ότι στον κήπο.

-ελλιπής λίπανση: Τα μαρούλια, όπως και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, αγαπούν το άζωτο. Αν το χώμα καλλιέργειας είναι φτωχό και τα μαρούλια αναπτύσσονται αργά και καχεκτικά τότε θα είναι και πικρά. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει χωνεμένη κορπιά κατά τη φύτευση τότε ρίξτε τους ένα υγρό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάθε 15 μέρες.

-καθυστερημένη συγκομιδή: Μην αφήνετε τα μαρούλια να υπερωριμάσουν. Όσο καθυστερείτε τη συγκομιδή, τα φύλλα σκληραίνουν και πικραίνουν. Μπορείτε να κόβετε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα, αν οι ανάγκες σας για φρέσκα σαλατικά είναι μικρότερες από την ποσότητα της σοδειάς.

Η κηπουρική είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών. Οι υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω φέρνουν άσχημα αποτελέσματα.

Επομένως, μην υπερβάλλετε με το πότισμα ή με τη λίπανση γιατί μπορεί τα μαρούλια που θα συγκομίσετε να μην είναι πικρά, αλλά θα είναι σίγουρα άνοστα!

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment