PeristeriNews.gr
Editorial

Χρήσιμα συμπεράσματα από την εκλογική μάχη


Η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, πέρα από την ξεκάθαρη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσφέρει και άλλα συμπεράσματα, όπως την επιστροφή του δικομματισμού, τον κυρίαρχο στο χώρο της Αριστεράς, τις “νέες” εμφανίσεις και την ήττα της Χρυσής Αυγής.

Η επιστροφή του δικομματισμού

Είναι γεγονός πως η χώρα μας είχε χρόνια να δει τέτοια πόλωση μεταξύ δύο κομμάτων, όπως επικρατούσε μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος των Κέντρο-Αριστερών και Κέντρο-Δεξιών ψηφοφόρων αντίστοιχα, με το ΚΙΝΑΛ ή πιο απλά ΠΑΣΟΚ, να ατονεί και να φτάνει μέσα σε 10 χρόνια από το 44% που έλαβε το 2009, στο 8%. Έχουμε ένα νέο είδος πόλωσης, καθώς αυτό το 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα στελέχη που θα έχει στη νέα Βουλή, δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και γενικότερα από το χώρο της Κεντρο-αριστεράς.

Οι ευθύνες της Φ. Γεννηματά στην κατάρρευση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Μπορεί τα στελέχη της Χ. Τρικούπη να κάνουν λόγο για αύξηση ποσοστών και ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή, ωστόσο, το 8% του ΚΙΝΑΛ και το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μία νέα δύναμη στην Κεντρο-αριστερά. Τα φώτα αλλά και οι ευθύνες πέφτουν στην Φώφη Γεννηματά, καθώς δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, που μάλλον κινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός της αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, που θεωρείται μεγάλο πλήγμα στο πρεστίζ του κόμματος, αλλά και τα σενάρια υπουργοποίησης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει πλέον να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του.

Η είσοδος Βαρουφάκη και Βελόπουλου στη Βουλή

Ας μην γελιόμαστε: ήταν πολύ μεγάλη η πιθανότητα του ΜέΡΑ25, του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη να εισέλθει στη Βουλή. Πως όμως έφτασε από αποδιοπομπαίος τράγος των μεγάλων λαθών, των capital controls και των γεγονότων του 2015, να διεκδικεί θέση το 2019 στο Ελληνικό κοινοβούλιο; Ίσως αυτό το εντοπίζουμε στη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις κινήσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα τα χρόνια μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη. Ίσως να θεώρησε ο λαός ότι τελικά είχε δίκιο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών σε όσα έλεγε για τον κ. Τσίπρα και άρα τον ψήφισε από αντίδραση.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας πολιτικός καριέρας. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική από το 2004 μέχρι το 2012, όντας στο ΛΑ.Ο.Σ και ως βουλευτής, ενώ από το 2012 έως το 2015, ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για νέο και φρέσκο πολιτικό και αν προσθέσουμε και την παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού με διάφορες “πωλήσεις”, πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μέλος της νέας Βουλής, που θα πρέπει να δείξει πραγματικά ότι αξίζει την στήριξη που έλαβε.

Το τέλος της Χρυσής Αυγής

Από το 2012, μέχρι και τώρα που η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, πάντα ήταν στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας για αρνητικό λόγο και όχι άδικα: η δίκη, τα στελέχη με εγκληματικό παρελθόν και οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις συνέθεταν ένα σκηνικό που δεν άρμοζε να υπάρχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε “τραβήξει” την προσοχή μέχρι και των διεθνών ΜΜΕ. Ίσως ο απλός λαός να πίστεψε αρχικά ότι θα μπορέσει να εκφράσει την αντίδραση του μέσω της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει ότι όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει καλά περί τίνος πρόκειται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment