PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Χαράλαμπος Γκούμας: Ο τελευταίος των κεραμοποιών (video)


Αυθεντικός, γνήσιος, εργατικός. Τρία επίθετα που χαρακτηρίζουν τον γλύπτη και κεραμοποιό, Χαράλαμπο Γκούμα, τον οποίο συναντήσαμε και συνομιλήσαμε στο καμίνι που διατηρεί λίγα μέτρα από την Ιερά οδό.

Μπαίνοντας στο εργαστήρι του κ. Γκούμα μαγεύεσαι από τα αμέτρητα έργα πολιτισμού που κοσμούν τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Μια αίσθηση θαυμασμού και μεγαλοσύνης δημιουργείται άμεσα στους επισκέπτες του εργαστηρίου σε όποιο σημείο και να κοιτάξουν.

Το PeristeriNews.gr με αφορμή τις εκθέσεις του κ. Γκούμα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Άλσος Περιστερίου, τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για τη τέχνη της κεραμοποιίας, την οποία ασκεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι και σήμερα που αγγίζει την ηλικία των 66 χρόνων.

Ένα δύσκολο επάγγελμα που έχει κοστίσει τη ζωή στα αδέρφια του όπως μας είπε μιας και ο πηλός προκαλεί αναπνευστικά και άλλα προβλήματα. Βέβαια ο κ. Γκούμας με χαμόγελο μας απαντάει ότι η ευχαρίστηση που του δίνει η ολοκλήρωση ενός έργου επισκιάζει τη κούραση και τις δυσκολίες.

Μια τέχνη που σύμφωνα με το παραδοσιακό γλύπτη τείνει να “πεθάνει” αφού η νεολαία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την κεραμοποιία και τη δημιουργία έργων τέχνης.

Κλείνοντας και έπειτα από ερώτηση μας για τη τελευταία δημιουργία του κ. Γκούμα, τις εννέα μούσες που θα κοσμούν την 1η παιδική χαρά Περιστερίου, αρκέστηκε να αναφέρει ότι υλοποίησε ένα όραμα του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη και χαριτολογώντας μας τις χαρακτήρισε κόρες του!

Ο Χαράλαμπος Γκούμας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος που έζησε μεγάλες στιγμές στη ζωή του, μόχθησε για τη τέχνη που υπηρετεί και αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας και να ακούσουμε την ιστορία του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment