PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χαλάρωση των περιορισμών σε Ιταλία και Ισπανία


Ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα κάνουν από το πρωί της Δευτέρας η Ιταλία και η Ισπανία, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που «σαρώθηκαν» από την πανδημία, την ώρα που η αισθητή μείωση στα νέα κρούσματα αλλά και στον αριθμό των ημερήσιων νεκρών να εμπνέει αισιοδοξία.

Στην Ιταλία, καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκες άνοιξαν από νωρίς το πρωί.

Ταυτόχρονα ξαναρχίζουν και οι λειτουργίες στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Πέτρου. Τηρείται, όμως, αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας, με την θεία κοινωνία να δίδεται από τον ιερέα στα χέρια των πιστών, χωρίς αγιασμό και με περιορισμό στον αριθμό των πολιτών που θα εισέρχονται στον ναό.

Από νωρίς το πρωί, η κίνηση σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις είναι σαφώς αυξημένη, με περισσότερους επιβάτες στο μετρό και τα λεωφορεία. Στα εμπορικά καταστήματα, η απόσταση ασφαλείας είναι ένα μέτρο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Από σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου. Η υπεύθυνη δήλωση για τις μετακινήσεις θα πρέπει να υπογράφεται από τους Ιταλούς πλέον μόνον για μετάβαση εκτός περιφέρειας.

Παράλληλα ανοίγουν οι οργανωμένες και οι ελεύθερες πλαζ. Η απόσταση ανάμεσα στην μια ομπρέλα θαλάσσης και την άλλη είναι τα τρία μέτρα, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να πίνουν αναψυκτικά και οτιδήποτε άλλο μόνον καθήμενοι στην ξαπλώστρα τους. Έπειτα από δυο μήνες, τέλος, οι κάτοικοι της Ιταλίας μπορούν τώρα να ξανασυναντήσουν τους φίλους τους και εντός σπιτιού, αλλά συνεχίζουν να απαγορεύονται τα πάρτι.

Στη Φάση 2 η Ισπανία

Αλλά και στην Ισπανία, η ζωή επιστρέφει όλο και περισσότερο στους κανονικούς ρυθμούς, όπως μαρτυρά η αυξημένη κίνηση των πολιτών στους δρόμους. Περίπου το 70% της χώρας πέρασε σήμερα στη λεγόμενη Φάση 2, που περιλαμβάνει άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, που παραμένουν στη Φάση 0.

Η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τις 14 Μαρτίου και η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει παράτασή της για ακόμα ένα μήνα.

Στη Μαδρίτη, μερίδα πολιτών συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη μη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην ισπανική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες επέστρεψαν στις προπονήσεις και γίνονται συζητήσεις να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα στις 12 Ιουνίου. Αν δοθεί τελικώς το πράσινο φως, οι αγώνες θα γίνονται σε άδεια γήπεδα και οι παίκτες θα εξετάζονται πριν από κάθε αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment