PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Φ. Κουγιουμτζής: Κάνουμε συνετή και χωρίς υπερβολές Αντιπολίτευση στο Περιστέρι


Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», Φώτης Κουγιουμτζής μίλησε στο PeristeriNews.gr για την μέχρι τώρα κατάσταση στο Περιστέρι και τις εξελίξεις σε οικονομικά και ζητήματα καθημερινότητας της πόλης.

κ. Κουγιουμτζή, στις επερχόμενες εκλογές δηλώνετε παρόν με εσάς επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι”; 

Είμαι επικεφαλής μιας παράταξης που λειτουργεί με συλλογικό τρόπο, με πρόγραμμα και καταστατικό λειτουργίας. Να σας θυμίσω πως η εκλογή του επικεφαλής της Δημοτικής μας παράταξης έγινε με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, με μυστική ψηφοφορία των μελών της, κάτι πρωτόγνωρο για τα μέχρι τότε δεδομένα.

Το ζήτημα του επικεφαλής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν. Εξαρτάται δηλαδή από τις συνεργασίες και προγραμματικές συγκλήσεις που θα υπάρξουν με άλλες κοινωνικές ομάδες (παρατάξεις, φορείς ή και μεμονωμένα άτομα) που μπορούν να συμβάλλουν σε μια νέα θετική προοπτική για την Πόλη και την κοινωνία.

Σε αυτή την προοπτική η παράταξή μας είναι ανοιχτή. Θέλω να συμβάλλω λοιπόν χωρίς να με απασχολεί διόλου να είμαι επικεφαλής σε μια τέτοια ελπιδοφόρα για την Πόλη προοπτική.

Η Παράταξή σας θα κάνει συμμαχίες με άλλες Παρατάξεις, με τις οποίες έχετε κοινές θέσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία;

Ακριβώς αυτό σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν αλλά υπάρχουν  πολλά ζητήματα για τα οποία έχουν δοθεί μάχες από κοινού με άλλες παρατάξεις και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτός.

Μπορούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από αυτά σαν βάση για συζήτηση αλλά και να χτίσουμε με καλοπροαίρετο διάλογο συμμαχίες με προγραμματικές συγκλήσεις με βάση τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ανήκετε στο ΣΥΡΙΖΑ ως Δημοτική Παράταξη, ή είστε ανεξάρτητοι από κομματικές ταυτότητες;

Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη.

Στο ψηφοδέλτιό μας είχαν θέση άτομα με κριτήρια το ήθος και την εντιμότητα που συμφωνούσαν με το πρόγραμμα της παράταξης. Τα κριτήρια για τη συμμετοχή με οποιαδήποτε ιδιότητα στην Παράταξη μας, σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξαν κομματικά.

Είναι άλλο να λέμε για μια παράταξη ότι ανήκει σε κάποιο κόμμα και άλλο ότι μια παράταξη στηρίχτηκε στις εκλογές από κάποιο κόμμα. Δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια.

Η παράταξη στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ που έχει επικεφαλής τον κ. Τσιρώνη, αλλά και από άλλες μεμονωμένες προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου που ποτέ δεν ανήκαν στα πιο πάνω κόμματα.

Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους για τους οποίους ανεξαρτητοποιήθηκαν Δημοτικοί σας Σύμβουλοι;

Οι λόγοι για τους οποίους ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αφορούν  τους ίδιους και δεν είναι κάτι στο οποίο μπορώ να απαντήσω.

Ωστόσο, η παράταξη πρέπει να συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή με άνοιγμα στην κοινωνία για μια νέα ελπιδοφόρα για την κοινωνία προοπτική, ανοίγοντας έτσι και μια νέα σελίδα για το Περιστέρι.

Πώς κάνατε όλα αυτά τα χρόνια Αντιπολίτευση; Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Δήμο Περιστερίου για τα οποία πιέσατε τη δημοτική αρχή του κ. Παχατουρίδη -στο πλαίσιο των Δημοκρατικών αξιών- που θεωρείτε ότι έχουν βαλτώσει και ποιο από αυτά τοποθετείτε στην Κορωνίδα, για το οποίο δώσατε μάχη, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Η αντιπολιτευτική μας στάση γινόταν πάντα με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Το στοιχείο που μας οδηγούσε στις επιλογές μας ήταν αυτό και μόνο αυτό. Κάθε φορά η σκέψη μας ήταν και είναι το πώς θα χειριζόμαστε ένα θέμα αν ήταν στα χέρια μας η Διοίκηση του Δήμου.

Ο λόγος μας στα Δημοτικά Συμβούλια είναι συνετός, χωρίς υπερβολές εντυπωσιασμού. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές φορές που η στάση μας ήταν έντονα αντιπολιτευτική.

Αναφέρω για παράδειγμα τη στάση μας στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων. Ο Δήμος Περιστερίου είναι ο μόνος Δήμος της Δυτικής Αθήνας που δεν εκπόνησε ούτε μία μελέτη και μάλιστα γνωρίζοντας ότι αυτή θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Αντισταθήκαμε μέσα και έξω από το Δημ. Συμβούλιο σε επιλογές της Διοίκησης που εκχωρούν τη Δημόσια Περιουσία του Δήμου σε ιδιώτες. Σε επιλογές που υπηρετούν ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα αντί να υπηρετούν το Δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. (1η Παιδική χαρά, Ψαράδικα, εγκατάλειψη πάρκου Ν. Ζωής για να γίνει και εκεί… αναψυκτήριο κλπ.).

Εκφράσαμε έντονα την αντίθεση μας στις τακτικές της Διοίκησης του Δήμου που θέλουν να παρουσιάσουν την εικόνα της Πόλης όμορφη μόνο στο Κέντρο της, ενώ οι γειτονιές της είναι ξεχασμένες και καταδικασμένες στην υποβάθμιση.

Δώσαμε τις θέσεις μας στην Διοίκηση για το πώς πρέπει να είναι ένα σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και εξηγήσαμε πως δεν φτάνει απλά να καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους για τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ της Φυλής, αλλά πως πρέπει ο κάθε Δήμος να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και να συνεργαστεί με την Περιφέρεια, που έγκαιρα ενημέρωσε τους Δήμους και ζήτησε τη συνεργασία τους για ένα άλλο μοντέλο που θα έβγαζε την Τ.Α από τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί στον Τομέα αυτό.

Παλέψαμε και συνεχίζουμε από κοινού με τους κατοίκους του Κολωνού για την αποτροπή της δημιουργίας mall στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωση της αγοράς στο Περιστέρι.

Υπάρχουν δεκάδες ζητημάτων που χαρακτήρισαν την αντιπολιτευτική μας στάση και δεν μπορούν να αναλυθούν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε με την στάση μας να συμβάλλουμε ώστε ο Δήμος μας να πάει ένα βήμα μπροστά. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 11-1-2018 για παράδειγμα ενημερώσαμε το Δήμο για εκπόνηση μελέτης από το Ε.Μ.Π. που βοηθάει την Τ.Α σε περιβαλλοντικά ζητήματα και δίνει επεξεργασμένες προτάσεις για χρήση ποδηλάτου στις Πόλεις.

Επίσης, επιστήσαμε την προσοχή της Διοίκησης σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων  για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και για να μην υπάρξουν δυσμενείς κυρώσεις στο Δήμο από τους θεσμούς της Ε.Ε που έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη μέτρων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων το Μάη του 2018.

Τι θα προτείνατε εσείς ως λύση στα προβλήματα και με δεδομένο τους μειωμένους οικονομικούς πόρους; Θα θέλαμε με παραδείγματα να μας δώσετε συγκεκριμένες προτάσεις κι επίσης να μας πείτε τον τρόπο με τον οποίο η Παράταξή σας βρέθηκε ή βρίσκεται κοντά στους συμπολίτες που δοκιμάζονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κατ΄ αρχή πρέπει να υπάρξει μία ιεράρχηση στα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλοί δείκτες ανεργίας στην Πόλη και ιδιαίτερα στους νέους. Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Το Περιστέρι πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσει στο ζενίθ των δυνατοτήτων ανάπτυξης, Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο Δήμος να συνεργαστεί με ειδικούς όπως Οικονομικά Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κλπ. ώστε να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και να υπογραμμισθούν ενδεχόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις και να γίνουν ουσιαστικές προτάσεις που θα συμβάλλουν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάπτυξης.

Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του πράσινου, σε όλη την Πόλη ξεκινώντας από τα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο κάθε κοινωνικής δομής. Παράλληλα να εκπονηθούν μελέτες αντιπλημμυρικών έργων για όλη την Πόλη με προτεραιότητα σε περιοχές που ήδη έχουν δοκιμαστεί από πλημμύρες στο παρελθόν.

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για την ανάπλαση των γειτονιών που είναι υποβαθμισμένες. Για να γίνει η κάθε γειτονιά ελκτική μπορεί να ληφθούν άμεσα μέτρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτούν οι πλάκες πεζοδρομίων που χάσκουν, ούτε να αξιοποιηθούν σε κάθε γειτονιά ελεύθερες γωνιές με πράσινο και κάποιο παγκάκι να ξαποστάσουν οι ηλικιωμένοι. Επίσης, να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων σε κάθε γειτονιά με σημείο αναφοράς τα σχολεία αντί να δαπανώνται χρήματα με διάφορους καλλιτέχνες, μόνο για την εικόνα και τα εφέ. Η συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της κάθε συνοικίας θα δημιουργήσει συνθήκες συνοχής και θα στρέψει τους ανθρώπους σε επικοινωνία και εξωστρέφεια, κάτι που έχουμε όλοι ανάγκη στις δύσκολές μέρες που διανύουμε.

Σε ότι αφορά τη στάση μας απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται θα σας πω επιγραμματικά ότι ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να σταθούμε κοντά τους, χωρίς ποτέ να «φωτογραφήσουμε και να διαφημίσουμε» την κάθε προσπάθεια που γινόταν. Μέλη της παράταξης πρωτοστάτησαν στη δημιουργία δομών αλληλεγγύης ιδρύοντας μαζί με άλλους πολίτες τα κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία που βοήθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη.

Μπήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ επί ημερών Υπουργίας Α. Γεωργιάδη. Την ίδια περίοδο πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στις επιχειρούμενες από την τότε Κυβέρνηση συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ή τάξεων. Στηρίξαμε το θεσμό της αγοράς χωρίς μεσάζοντες που είχε ως αποτέλεσμα να βοηθηθούν πολλές οικογένειες για τις ανάγκες τους σε τρόφιμα αλλά ταυτόχρονα οι καταναλωτές να έχουν όφελος αγοράζοντας ποιοτικά προϊόντα από παραγωγούς σε χαμηλές τιμές.

Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε αντιμέτωπη τη Διοίκηση του Δήμου που ήθελε να «εφαρμόσει» το νόμο φέρνοντας αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν αυτή την προσπάθεια. (Για το ζήτημα αυτό υπήρξε ρεπορτάζ από το peristerinews στα πλαίσια του οποίου ανέπτυξα τις απόψεις μας με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε απόσταση αναπνοής).

Σεβόμενοι τις προσφυγικές ρίζες αυτής της Πόλης σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες του πολέμου συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε κάθε ευκαιρία ενώ σε εκδήλωση που κάναμε τιμήσαμε τη γυναίκα στο πρόσωπο των γυναικών προσφύγων του πολέμου που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση των παιδιών τους και των οικογενειών τους.

Πώς είδατε την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Περιστερίου για το οικονομικό έτος 2018; Υπάρχει στόχος για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης;

Όπως υπογράμμισα και στην ομιλία μου στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μια αντιγραφή του προηγούμενου και είναι αναξιόπιστος αφού θα αναθεωρηθεί-κατά τη συνήθη πρακτική της Διοίκησης-  δεκάδες φορές από την αρχή του έτους.

Καταρτίσθηκε ερήμην των πολιτών αφού δεν έγινε ούτε μία Γενική Συνέλευση κατοίκων στις Δημοτικές Κοινότητες. Λείπει από τον προϋπολογισμό το όραμα και οι στόχοι που θα δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των συνοικιών της Πόλης που είναι ξεχασμένες στην τύχη τους.

κ. Κουγιουμτζή, ποια είναι η άποψή σας για την φημολογούμενη εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες;

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε νεοφιλελεύθερες επιλογές ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους και αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Υπηρεσία καθαριότητας πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Δήμου και μόνο.

Θα είμαστε στο πλευρό τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση του έργου της νυν Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια; 

Η Δημοτική Αρχή κρίνεται από τα έργα της σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Για παράδειγμα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι η 5ετία αυτή θα είναι για τις γειτονιές!

Δεν θα απαντήσω αν το έπραξε. Ας απαντήσουν οι πολίτες που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη για το πόσα πράγματα άλλαξαν στη δική τους γειτονιά!

Ασυγχώρητο «λάθος;» της Διοίκησης η εκχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης Δημοσίων Χώρων με αλαζονικές και πολλές φορές μη σύννομες πράξεις!

Ο Δήμος δεν αρκεί να προβάλλεται και να διαφημίζεται μόνο για τις εκδηλώσεις στο Κέντρο της Πόλης. Έχει ανάγκη και από ουσιαστικές υποδομές όπως αντιπλημμυρικά έργα αλλά και μέτρα για την αναβάθμιση των χώρων των σχολείων που έχουν αμέτρητα προβλήματα.

Οι αθλητικοί σύλλογοι της Πόλης αφέθηκαν στο έλεος της κρίσης των τελευταίων χρόνων. Καμιά αρωγή και καμιά στήριξη στους συλλόγους αυτούς που επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Τέλος, απαξίωσε κάθε συμμετοχικό θεσμό της κοινωνίας της πόλης προκειμένου να λαμβάνονται ανάλογες με τη λαϊκή βούληση αποφάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της κάθε περιοχής.

Το δικό σας όραμα κ. Κουγιουμτζή για το Περιστέρι ποιο είναι; 

Θέλουμε μια άλλη Πόλη με τον πολίτη στο επίκεντρο. Είμαστε υπέρ ενός αποκεντρωμένου συστήματος Διοίκησης όπου οι Δημοτικές Κοινότητες θα παίζουν από κοινού με τους κατοίκους ουσιαστικό ρόλο για το όραμα και την ανάπτυξη αυτής της Πόλης. Το Κέντρο λήψης αποφάσεων να μεταφερθεί επιτέλους στο φυσικό του χώρο, το Δημαρχείο Περιστερίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε φορέα και κάθε πολίτη να μας γνωρίσει σε ανοιχτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να μας κρίνει.

Να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το τελευταίο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας με τον Κώστα και τους «ελεγχόμενους διαγωνισμούς».

Συνοπτικά σας αναφέρω τα στοιχεία που αποτελούν τους δικούς μας άξονες:

Στήριξη με κάθε μέσο των μελών της κοινωνίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης. Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ. και επιστημονικές προσεγγίσεις από ειδικούς (Πανεπιστημιακούς κ.α) προκειμένου να  ανιχνευθεί κάθε δυνατότητα και να σχεδιαστούν οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Πόλη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σχέδιο και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την Πόλη.

Μέριμνα για τη σωστή συντήρηση, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Έργα πνοής για το Περιστέρι, όπως δρόμοι περιπάτου, ποδηλατοδρόμοι και χώροι αναψυχής.

Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προσεγγίσεις με βιωσιμότητα και οικονομίες κλίμακας σε όφελος των δημοτών.

Στήριξη των γειτονιών με μικρά έργα, όπως προανέφερα, αλλά και εκδηλώσεις που θα δώσουν ζωντάνια και φως σε κάθε ξεχασμένη γειτονιά.

κα. Αντωνάτου, ευχαριστώ εσάς προσωπικά και το Peristerinews για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Leave a Comment