PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Φωτιά» στα επιτόκια των δανείων


Μεγαλύτερα βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό προσθέτει η άνοδος επιτοκίων, που προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μεγαλύτερα βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό προσθέτει η άνοδος επιτοκίων, που προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αυξάνει τις οφειλές εκατομμυρίων νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, είτε από πιστωτικές κάρτες.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι έχει μειωθεί δραματικά η ροή χρήματος από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Φωτιά στο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά βάζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ευρωπαϊκού επιτοκίου, μετά από 22 μήνες.

Για παράδειγμα:

  • Στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 20 χρόνια σήμερα έχει μηνιαία δόση 832 ευρώ με επιτόκιο 3%.

Σε περίπτωση αύξησης του επιτοκίου

Η μηνιαία δόση θα φτάσει τα 870 ευρώ με επιτόκιο 3,5%, διαφορά δηλαδή 38 ευρώ μηνιαίως και 456 ευρώ το χρόνο.

  • Σε καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ με αποπληρωμή σε 5 χρόνια, η μηνιαία δόση σήμερα είναι 435 ευρώ με επιτόκιο 11%, ενώ

Μετά την επικείμενη άνοδο επιτοκίου

Η μηνιαία δόση θα ανέβει στα 445 ευρώ και το επιτόκιο στο 12%. Διαφορά δηλαδή, 10 ευρώ το μήνα ή 120 ευρώ το χρόνο.

Δάνεια: Κλειστές οι στρόφιγγες για νοικοκυριά – επιχειρήσεις

Η νέα άνοδος θα έρθει την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι στρόφιγγες δανεισμού από τις τράπεζες προς τα νοικοκυριά έχουν κλίσει.

Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τους ιδιώτες μειώθηκε κατά 1,4% τον Ιανουάριο από 1,3% τον Δεκέμβριο και αύξηση 3,1% τον Δεκεμβρίου του 2009.

Αρνητικό ρυθμό εμφανίζουν και τα στεγαστικά δάνεια με μείωση 0,7% τον Ιανουάριο, από μείωση 0,4% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2009 κατέγραψαν άνοδο 3,7%

Η κατηγορία δανειοληπτών που θα επηρεαστούν άμεσα από την αύξηση επιτοκίων , είναι όσοι τα δάνεια τους είναι συνδεδεμένα με τα Εuribor.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment