PeristeriNews.gr
Υγεία

Φωνητικές χορδές στο εργαστήριο


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία καλλιέργησαν εκ του μηδενός στο εργαστήριό τους λειτουργικές φωνητικές χορδές. Πρόκειται για σημαντικό βήμα, που μελλοντικά μπορεί να ξαναδώσει φωνή σε όσους έχασαν τις δικές τους φωνητικές χορδές εξαιτίας καρκίνου, νόσου ή τραυματισμού.

Θα χρειασθούν όμως ακόμη χρόνια, εωσότου αυτό γίνει πραγματικότητα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Νέϊθαν Γουέλχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, πήραν κύτταρα φωνητικών χορδών από νεκρούς και από ασθενείς (όχι καρκινοπαθείς), στους οποίους είχε γίνει αφαίρεση λάρυγγα.

Στη συνέχεια, στο εργαστήριο τα κύτταρα αυτά καθαρίσθηκαν και καλλιεργήθηκαν. Μετά τοποθετήθηκαν σε ένα τρισδιάστατο πλέγμα από κολλαγόνο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος. Σε περίπου δύο εβδομάδες, τα κύτταρα αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν ιστό φωνητικής χορδής. Κάθε χορδή έχει μήκος περίπου 16 χιλιοστά και πάχος ένα.

Τα τεστ έδειξαν ότι η καλλιεργημένη φωνητική χορδή, που είναι αρκούντως ελαστική και ανθεκτική, διαθέτει σε μεγάλο βαθμό τις βιολογικές ιδιότητες της φυσικής χορδής και, επιπλέον, παράγει ήχους. Ακόμη οι εργαστηριακές χορδές δεν απορρίφθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα ποντικιών, όπου τοποθετήθηκαν επί τρεις μήνες.

Η εργαστηριακή χορδή έχει όμως πιο απλή και ανώριμη δομή από την φυσιολογική χορδή, επειδή η τελευταία συνεχίζει να αναπτύσσεται επί 13 χρόνια μετά τη γέννηση του ανθρώπου.

Πάντως θα χρειασθούν χρόνια (άγνωστο πόσα), εωσότου γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή εργαστηριακών φωνητικών χορδών σε ανθρώπους και αφού προηγηθούν δοκιμές σε μεγάλα ζώα. ‘Αλλοι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν φωνητικές χορδές με επαναπρογραμματισμό βλαστικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment