PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Φλέβα λαθρεμπορίου χτύπησε το ΣΔΟΕ


Σε απόσταση αναπνοής από τη σύλληψη των μελών του μεγαλύτερου κυκλώματος λαθρεμπορίου πολύτιμων λίθων και μετάλλων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας βρίσκονται οι διωκτικές αρχές μετά τον εντοπισμό τεράστιας ποσότητας χρυσού αξίας 7.000.000 ευρώ.

Σε απόσταση αναπνοής από τη σύλληψη των μελών του μεγαλύτερου κυκλώματος λαθρεμπορίου πολύτιμων λίθων και μετάλλων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας βρίσκονται οι διωκτικές αρχές μετά τον εντοπισμό τεράστιας ποσότητας χρυσού αξίας 7.000.000 ευρώ.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών οι άνδρες του ΣΔΟΕ με τη βοήθεια λιμενικών βρήκαν στο λιμάνι της Πάτρας ένα αυτοκίνητο γεμάτο με πλάκες χρυσού. Οπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, στο όχημα που ήταν έτοιμο να επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής για Ιταλία βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 130 πλάκες χρυσού, αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο χρυσός θα περνούσε στην Ιταλία και από εκεί θα ταξίδευε για τον τελικό του προορισμό, τη Γερμανία. Στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε ούτε ένα παραστατικό που να δικαιολογεί την ύπαρξη του χρυσού, παρά μόνο ένα έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ο τελικός προορισμός του.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια ακόμη «χρυσή» δουλειά μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας πολύτιμων μετάλλων που με έδρα την Αθήνα έχει απλώσει τα πλοκάμια του στις διεθνείς αγορές.

Τα μέλη του κυκλώματος είτε συνεργάζονται στενά με ενεχυροδανειστήρια είτε είναι τα ίδια ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, που τον τελευταίο καιρό έχουν φυτρώσει παντού σαν τα μανιτάρια. Στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μεγάλη εστία φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι ενεχυροδανειστές αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια λιώνουν. Μάλιστα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εμφανίζονται σίγουροι ότι ο χρυσός που εντοπίστηκε στην Πάτρα προέρχεται από ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας.

Οπως λένε οι ίδιοι, μεγάλες ποσότητες χρυσού που συγκεντρώνονται από τα ενεχυροδανειστήρια προωθούνται συνήθως με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες στη διεθνή αγορά.

Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ τον τελευταίο χρόνο διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ξεπερνά το 70%, καθώς από τα περίπου 65 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν, περίπου τα 50 εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουβάρι της υπόθεσης λαθρεμπορίας πολύτιμων μετάλλων άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου δύο μήνες, όταν μετά από αξιοποίηση πληροφοριών οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν πάλι στο λιμάνι της Πάτρας ένα τζιπ φορτωμένο με μισό τόνο ασήμι. Συγκεκριμένα, στο αυτοκίνητο που θα ταξίδευε για Ιταλία και είχε προορισμό τη Γερμανία βρέθηκαν 440 κιλά ασήμι σε πλάκες.

Στις 11 Οκτωβρίου το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση πήρε κατάθεση από τελωνειακό υπάλληλο στο λιμάνι της Πάτρας, ο οποίος ανέφερε ότι το ασήμι ανήκε σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ευγενών μετάλλων που εδρεύει στην Αθήνα.

Οταν η εν λόγω εταιρεία ελέγχθηκε, αποκαλύφθηκε ότι είχαν πωληθεί 155 κιλά χρυσός σε ράβδους, 7,5 κιλά σε σκραπ και 490 κιλά ασήμι σε πλάκες χωρίς να κοπούν τα απαραίτητα παραστατικά. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment