PeristeriNews.gr
Υγεία

Φακοί επαφής θα προβλέπουν κρυολόγημα


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Bangor, θα μπορούμε σύντομα να προβλέψουμε ακόμη και εάν ένα άτομο θα νοσήσει από ένα κοινό κρυολόγημα αναλύοντας το επίπεδο των αντισωμάτων στο δακρυϊκό υγρό.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η εκκριτική ανοσοφαιρίνη Α (SigA) είναι ένα σημαντικό αντίσωμα που λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας για να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να μπουν στο σώμα και υπάρχει σε αφθονία στις βλεννογόνες εκκρίσεις, όπως είναι το σάλιο, τα δάκρυα και το ρινικό έκκριμα.

Έτσι, χωρίς να χρειαστεί να κλάψει το άτομο, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δακρύων από το κάτω βλέφαρο και ανέλυσαν τη SigA. Διαπίστωσαν ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα SigA δακρυϊκού υγρού ήταν εννιά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα SigA. Όταν μάλιστα, άτομα των οποίων τα επίπεδα SigA έπεφταν κατά 30%, η πιθανότητα να κρυολογήσει το άτομο αυξανόταν κατά έξι φορές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατεταμένη κόπωση από εργασία ή και σωματική άσκηση είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση της δακρϋικής SigA καθώς, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι προσωρινά εκτεθειμένο δημιουργώντας μεγαλύτερη ευπάθεια σε μολύνσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Όπως αναφέρει, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος «είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο τεχνολογικός κολοσσός Google συμπράττει με την Alcon έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φακός επαφής που μπορεί να δώσει βιομετρικά στοιχεία του ατόμου που το φορά, όπως είναι η ποσότητα ζαχάρου στο αίμα του ή κάποιες άλλες ορμόνες π.χ, οι ορμόνες του γυναικείου ορμονικού κύκλου».

Είναι λοιπόν πιθανό, όπως λέει, σύντομα να γίνονται και μετρήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δάκρυα μέσω των «έξυπνων» φακών έτσι ώστε να παρακολουθούνται ο κίνδυνος μόλυνσης και η άμυνα του οργανισμού.

«Βλέπουμε λοιπόν πως η τεχνολογία συνεχίζει να εξυπηρετεί με πολύ εντυπωσιακό τρόπο απλά καθημερινά ερωτήματα και θέματα. Έτσι μένει λίγος χρόνος ούτως ώστε να μπορούν οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε βαθμό που κάνει τη ζωή τους πιο ευχάριστη και φυσικά την ιατρική περίθαλψη πιο πρόωρη και ασφαλή», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment