PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου


Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που διεξάγουν, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής.

Για τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου, με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό), σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.

Η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

Ο ΕΔΣΝΑ καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος, αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε τον δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς «η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι, «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια», προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη διεξαγωγή της έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατί έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για το σύνολο της Αττικής».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment