PeristeriNews.gr
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Προανακριτική για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα


Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την Ν.Δ. και έναν από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, και 25 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Η ψηφοφορία

Οι κάλπες δεν έφεραν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς.

Η ΝΔ παρέστη στην ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές της δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.

Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα.

Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε “παρών”.

Η συζήτηση

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου επικράτησαν οι υψηλοί τόνοι, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το πρωί η συζήτηση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται βάσει των καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 9 το πρωί, μίλησαν εννέα από τα εμπλεκόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και αρκετοί βουλευτές.

Ομιλία Τσίπρα

“Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει: “Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;”

Χαρακτήρισε βλακώδη την κατηγορία περί “πολιτικής σκευωρίας”. Και είπε ειρωνικά: “Είπαμε, έχουμε δυνατότητες, αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες για να τα κάνουμε όλα αυτά”.

“Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών”, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις ομιλίες των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, είπε: “Η παρουσία Σαμαρά και Βενιζέλου θυμίζει στον ελληνικό λαό τη δραματική εκείνη περίοδο. Ο κ. Σαμαράς είπε 27 φορές θα λογοδοτήσετε, έστησε 10 ειδικά δικαστήρια εις βάρος μου, ούτε ο Ρωχάμης δεν είχε τόσες κατηγορίες. Αφού μίλησε με Μπρεχτ, θα απαντήσω κι εγώ με Μπρεχτ: Το θέμα με αυτόν δεν είναι τί λέει, αλλά ποιος το λέει”.

“Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι”, πρόσθεσε.

“Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση”, είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: “Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη”. “Όχι μόνο δεν το πράξατε”, τόνισε, “αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης”.

Ομιλία Μητσοτάκη

“Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα σήμερα, διότι δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση. Αναλωνόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Το πάθος σας για την εξουσία σας έχει οδηγήσει σε τέτοιες ακρότητες, σε σημείο που τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικό μας αφήγημα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Νομίζετε ότι αυτά που συμβαίνουν εδώ, με την έξαρση της πολιτικής τοξικότητας, δεν τα βλέπουν οι γείτονες μας που αποθρασύνονται, δεν το βλέπουν οι επενδυτές;”, διερωτήθηκε. “Θέλετε να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας, με κατηγορίες που κι εσείς ο ίδιος γνωρίζετε ότι δεν αποδεικνύονται. Θέλετε να αφήσετε σκιές”, υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: “Καταφεύγετε σε αυτό που κάνετε πολύ καλά: Να διχάζετε τους Έλληνες. Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο κι αν το θέλετε, όσο κι αν το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε με το μόνο τρόπο που τελειώνουν οι πολιτικοί σε μια δημοκρατία. Με εκλογές, με μία κάλπη κι όχι με δέκα”.

“Διορίσατε την κ. Θάνου μία μέρα μετά τη συνταξιοδότηση της. Τί γραμμάτια πληρώνετε;”, είπε και συνέχισε: “Ανέχεστε τη βία όταν σας βολεύει. Στοχοποιείτε ανερυθρίαστα τους πολιτικούς σας αντιπάλους και χρησιμοποιείτε τη δικαιοσύνη ως εργαλείο και λοιδορείτε με κατασκευασμένα δημοσιεύματα”. “Δεν ανέχεστε την αλήθεια, το μόνο που θέλετε είναι να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αν θέλετε την αλήθεια, γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την υπόθεση;”

“Δεν είχατε το θάρρος κ. Τσίπρα να είστε εδώ για να ακούσετε τους δέκα πολιτικούς που κατηγορείτε. Να δείτε τον κ. Πικραμμένο. Οι κατήγοροι σήμερα έγιναν απολογούμενοι. Ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση δεν έχει σχέση με μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα”, είπε.

Ομιλία Γεννηματά

“Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας”, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι “λέμε Ναι στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα”.

Όπως εξήγησε, η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει “να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ”.

Ομιλία Κουτσούμπα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή ενέταξε το σκάνδαλο Novartis στο πλαίσιο του οξύτατου και εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και καπιταλιστικών κρατών, ο οποίος εκδηλώνεται, πέραν του κλάδου των φαρμάκων και σε εκείνους της ενέργειας, των τροφίμων, του νερού και των στρατιωτικών εξοπλισμών και τόνισε ότι θα συνιστούσε πολύ μεγάλη αφέλεια και πολιτική ανευθυνότητα το να μην βλέπει κάποιος την σχέση του σκανδάλου Novartis, με την απώλεια θέσεων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας έναντι της γερμανικής.

Ομιλία Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μόλις τελείωσε η ομιλία του πρωθυπουργού διαμαρτυρήθηκε στο Προεδρείο για τη διαδικασία κλωτσοσκούφι επειδή, όπως υποστήριξε, άλλαξε για τέταρτη φορά σειρά των ομιλητών γεγονός που αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη διαδικασία.

Ετσι κατέθεσε την ομιλία του στην οποία τονίζει ότι “η Προανακριτική Επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος .Εδώ απαιτούνται στοιχεία! Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια. Χρησιμοποιείτε κύριοι της κυβέρνησης ένα υπαρκτό σκάνδαλο για να ρεφάρετε στις δημοσκοπήσεις. Οι δημαγωγικές απλουστεύσεις του τύπου ηθική κυβέρνηση – ανήθικη αντιπολίτευση είναι αστείες. Άλλο η απόδοση δικαιοσύνης και άλλο η δικαιοσύνη – μοχλός για ταπεινά κομματικά οφέλη”.

Ομιλία Λεβέντη

“Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών”, στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι “δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο”.

Ομιλία Καμμένου

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να μείνουν εκτός της όποιας αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά τα οποία υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Τόνισε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή του πρώτου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενώ για τον δεύτερο, “ο οποίος θεωρεί την δωροδοκία μέρος των υπουργικών καθηκόντων” απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της βουλής.

Τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μ. Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.

Ομιλία Σαμαρά

“Δεν ήρθα για να απολογηθώ, ήρθα για να καταγγείλω”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας γελοίο το κατηγορητήριο, προσθέτοντας ότι υπάρχει “άθλια μεθόδευση και πολιτικές σκοπιμότητες”.

Σημείωσε εμφατικά ότι “η σκευωρία βγάζει μάτι”, για να προσθέσει: “Έστησαν τη συκοφαντία πριν 10 μήνες, άρχισαν να το διαδίδουν και μετά βρήκαν και τους μάρτυρες”.

Συνέχισε λέγοντας: “Με ρωτάει ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί δεν μήνυσα το FBI. Γιατί πουθενά δεν αναφέρει το όνομα μου το FBI, εσείς το αναφέρατε”. Και συμπλήρωσε: “Ο κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε για παρακράτος. Να ρωτήσει τους δικαστές ποιον θεωρούν παρακράτος σήμερα”.

“Όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα δεν θα τα έκαναν οι δικαστικοί αν δεν είχαν την προτροπή των πολιτικών τους προϊσταμένων, που έχουν αφήσει το δακτυλικό τους αποτύπωμα”. Για να πει ξεκάθαρα: “Το έστησαν οι Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος”. Και υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη “μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους”. “Οι λογαριασμοί μου θα ανοίξουν, εγώ θα ζητήσω να ανοίξουν, αλλά στη δική μου μήνυμα θα κρυφτείτε πίσω από την ασυλία. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα τις βγάλουν τις κουκούλες”, τόνισε.

“Κάθε τραγωδία έχει την κάθαρση της, κι αν δεν υπάρξει από μηχανής θεός για να σας σώσει, θα λογοδοτήσετε”, είπε. “Αρκετά σας έχουμε ανεχθεί, δεν θα νικήσουμε μόνο, αλλά θα λογοδοτήσετε για τις πληγές που ανοίξατε στην πατρίδα μας, για τη ζημιά που κάνατε στη χώρα”, κατέληξε.

Ομιλία Βενιζέλου

“Χαίρομαι που βρήκατε μια θέση και για μένα. Σας ευχαριστώ γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στη πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί αυτά διακυβεύονται”, είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: “Παρότι δεν μπόρεσε να αφηγηθεί μια σκαμπρόζικη ιστορία θα έχει ενδιαφέρον, υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε από συνήθεια”.

Απηύθυνε κάλεσμα στους εισαγγελείς και δικαστικούς, λέγοντας: “Ζητώ στο όνομα του Δικαίου να σταθούν όρθιοι και να αντισταθούν στην κραυγαλέα παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας”.

Μίλησε για “εσχάτη προδοσία”, σημειώνοντας ότι υπάρχει “σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού λειτουργού για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί της διάκρισης των εξουσιών”.

“Η μόνη λύση είναι οι εκλογές, το δίλημμα είναι δημοκρατία-αυταρχισμός. Δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη. Η επόμενη βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και προχειρότερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης”.

Ομιλία Γεωργιάδη

“Κατηγορούμαι ότι δήθεν έδωσα 65 εκατ. ευρώ. Αλλά επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη, η μάρτυς θυμήθηκε μετά από τρεις μήνες πότε τα πήρα”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και προσθέτει: “Δεν λέει πότε τα πήρα, το θυμήθηκε στην τελευταία της κατάθεση ότι τα πήρα. Η ψευδομάρτυς λέει ότι μεταξύ των μηνών 26 Ιουνίου και 9 Σεπτεμβρίου, πήραμε 2 εκ. ευρώ εγώ και 1 εκ. ευρώ ο Στουρνάρας για φανταστικά 65 εκ. που πήρε η Novartis”. Και συμπλήρωσε: “Το 2014 η Novartis πήρε 40 εκ. ευρώ, επί πρώτης φοράς αριστεράς 60 εκ. ευρώ. Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis τα τελευταία 15 χρόνια είναι επί της δικής μου θητείας”.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: “Κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας είναι ο πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος. Η κ. Παπασπύρου είναι ο κεντρικός μοχλός στο μηχανισμό της σκευωρίας”. Και πρόσθεσε: “Μετά τη δημόσια παραδοχή του Παπαγγελόπουλου απαιτώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανοίξει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου να δούμε πόσες φορές μιλούσε με την κ. Τουλουπάκη και τί λέγανε την περίοδο της προδικασίας”.

Και κατέληξε εμφανώς εξοργισμένος: “Σας παρακαλώ πολύ να ψηφίσετε και για την απιστία, θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ”.

Αμέσως μετά την ομιλία Γεωργιάδη, ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε επί ένα λεπτό το λόγο επί προσωπικού: “Ο κ. Γεωργιάδης παραποιεί και περικόπτει τα λόγια μου. Αναζητήστε στα πρακτικά αν παραδέχθηκα ότι μιλούσα με την κ. Τουλουπάκη και ότι έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Είπα να ανοίξουν τα τηλέφωνα μου και να ανοίξουν και μερικών άλλων”.

“Είπα ότι είχα μερική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό κάτι που δεν απαγορεύεται. Ο νόμος προβλέπει να περνάει από τον υπουργό δικαιοσύνης. Προηγούμενος υπουργός δικαιοσύνης κράτησε 3 μήνες δικογραφία και την επέστρεψε στον Εισαγγελέα”, πρόσθεσε. Και έκανε λόγο για σόου του Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι αρνείται να λάβει μέρος σε σόου.

Ομιλία Λοβέρδου

Για “κεφαλαιώδη ψεύδη από αδίστακτους κουκουλοφόρους”, μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι “οι κουκούλες προστατεύουν αυτούς που έστησαν την πλεκτάνη”.

“Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της πιο άθλιας πλεκτάνης. Τα πληρωμένα πιστόλια τους. Και όσους αναπαράγουν αυτή την άθλια πλεκτάνη και ενέπλεξαν και τη δικαιοσύνη”, είπε.

“Την πολιτική μου τιμή και υπόληψη την έχουν κατοχυρώσει οι πράξεις μου. Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή πληγή, είναι Κυλώνειον άγος για την πατρίδα μας. Σε αυτή την υπόθεση μια είναι η τελική κρίση και συμπέρασμα: Κουκουλοφόροι κελεύουν, Τσίπρας ομιλεί”, κατέληξε.

Ομιλία Στουρνάρα

Απαντήσεις στις κατηγορίες που προσάπτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατά της συζύγου του και της εταιρείας της έδωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες προς το πρόσωπό του, τις χαρακτήρισε αισχρές, και ζήτησε να προχωρήσει η προανακριτική επιτροπή ώστε να μη μείνουν αιωρούμενες. Στην αρχή της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι “δίστασα αν θα πρέπει να μιλήσω ή να καταθέσω απλά ένα υπόμνημα. Η απουσία μου από το κοινοβούλια θα μπορούσε να εκληφθεί ως καταφρόνηση του θεσμών”, σημείωσε.

Ομιλία Πικραμμένου

“Ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες” χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τις κατηγορίες εναντίον του που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis ότι δήθεν χρηματίστηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ το διάστημα που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης (σσ. από τις 17-5-2012 μέχρι τις 21-6-2012) της χώρας.

“Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης”, είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε με τρεμάμενη φωνή: “Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα”.

Ομιλία Λυκουρέντζου

“Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν θα δεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου”, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. “Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε και έθεσε στη διάθεση της Δικαιοσύνης τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών και τα e-mails του. «Τα πάντα στο φως. Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν έχω κάνει τίποτα”, είπε.

Ομιλία Κουτρουμάνη

“Είμαι απόλυτα καθαρός”, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης. “Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός,. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο” τόνισε και πρόσθεσε: “Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά”.

Ομιλία Σαλμά

“Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς”, είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.

“Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία”, είπε με έμφαση, επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο. (Διαβάστε αναλυτικά)

Υπόμνημα κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς, όπως αναφέρει, την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ομιλία Κοντονή

Σκάνδαλο πρώτου βαθμού με εκατοντάδες εμπλεκόμενους γιατρούς και πιθανόν πολιτικά πρόσωπα, χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ευχήθηκε να αποδείξουν οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι, την αθωότητά τους.

Ο κ. Κοντονής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης που εγκαθιδρύει καθεστώς ασυλίας για πολιτικά πρόσωπα και υπογράμμισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μη ύπαρξη προστατευτικού πλαισίου θα ισχύσει πρώτα και κύρια για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ανάγκη προστασίας, δεν φοβούνται, δεν έχουν ανάγκη ειδικού καθεστώτος.

Ομιλία Παπαγγελόπουλου

Προσωπική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε στην τοποθέτησή του στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μάλιστα, αν και έσπευσε στην αρχή να επισημάνει πως το «τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε στην συνέχεια πως “αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση που βρίσκονται ορισμένοι. Εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν αθώοι”.

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε ενδεχόμενη αξιοποίηση παρακρατικών μηχανισμών για την παγίδευση πολιτικών αντιπάλων του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν αντιπαράθεση. Έντονα αντέδρασαν οι κύριοι Αθανασίου και Γεωργιάδης.

Ομιλία Κουρουμπλή

“Επιβεβαιώνω – διότι στη ζωή μας υπάρχει και η συνείδηση – ότι το 2014, ο άνθρωπος που μου έδωσε τις πληροφορίες και κάναμε όλη εκείνη την επίθεση κατά της Novartis, ήταν ο Μάριος Σαλμάς” ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

Δήλωσε πικραμένος που υπήρξαν συνάδελφοί του οι οποίοι επιχείρησαν να μπλέξουν το όνομά του με την Novartis, ενώ – όπως είπε – υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά εναντίον του από τρεις συναδέλφους του, με το αιτιολογικό ότι δεν εκδόθηκε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2015.

Ομιλία Πολάκη

“Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε αυτή την υπόθεση. Εμείς θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν υπάρχει πεδίο συναλλαγής. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στη χώρα και για αυτό τρομοκρατήθηκαν κάποιοι και προσπαθούν να με τρομάξουν”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ομιλία Βορίδη

“Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη”, χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ώστε να στηρίξει τις κατηγορίες εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναφέρθηκε σε “προαναγγελία” σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, σε δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, σε πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, σε έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν “προστατευόμενοι” οι μάρτυρες, σε παντελή έλλειψη στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το «άει στο διάβολο» που έβαλε φωτιά στη Βουλή

Χαμός επικράτησε στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η πρόταση «άει το διάβολο» που ακούστηκε σε διάλογό του με την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment