PeristeriNews.gr
Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Μέχρι και τον Μάιο οι παρεμβάσεις στήριξης


Η παράταση της έκτακτης στήριξης μέχρι τον Μάιο σε επιχειρήσεις και εργαζομένους βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών μετά και τις ανατροπές που έχει φέρει η πορεία της υγειονομικής κρίσης, προκαλώντας περαιτέρω ασφυξία σε οικονομία και αγορά.

Δεδομένου του κόστους ύψους 750 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα lockdown και υπό την παραδοχή πως οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο παλεύουν για την ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας.

Βάσει των αναθεωρημένων σχεδίων της κυβέρνησης, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων – που αποδίδονται κυρίως στις μεταλλάξεις –, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη Μαρτίου, ενώ από τα μέσα Απριλίου θα δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Από τον Μάιο, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, οι δραστηριότητες εκτιμάται να έχουν ανάψει τις μηχανές, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες.

Το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού για στήριξη μέχρι τον Απρίλιο έχει απομακρυνθεί και εφόσον συνεχιστούν οι κοινωνικοί περιορισμοί, το κρατικό πακέτο – πιο στοχευμένο – θα «τρέχει» έως τον Μάιο. Κορμός των μέτρων που θα πάρουν παράταση είναι το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα μειωμένα ενοίκια (για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές), η αποζημίωση στους εργαζομένους, οι αναστολές συμβάσεων και υποχρεώσεων.

Ο νέος κύκλος επιστρεπτέας 7 αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο (ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους) και γενικότερα το νέο μοντέλο κρατικών ενισχύσεων έχει στοχευμένα κριτήρια, όπως η πτώση του τζίρου και το συνολικό προφίλ κάθε επιχείρησης με κίνητρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από την κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί, παράλληλα, το σχέδιο ενίσχυσης των πληγέντων κλάδων (εστίαση και τουρισμός) που χρειάζονται ώθηση και κατά την έξοδο από την πανδημία, όπου πέραν του προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, επιδοτήσεων και των ρυθμίσεων κορωνοφειλών, δρομολογείται το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», με επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, και εξετάζεται να διατηρηθούν και το 2022 οι μειωμένες εισφορές και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment