PeristeriNews.gr
Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Εντός προγραμματισμού η εκταμίευση των 2,8 δισ.


Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επιμένουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των χρημάτων θα δοθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης» των εκπροσώπων των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υπο-δόσης δεν θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της Handelsblatt, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να ανάψει άμεσα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, καθώς από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα, η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις τα δύο.

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υπο-δόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων – ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Η πρόοδος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. θα βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment