PeristeriNews.gr
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Ενδεχομένως να υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ


Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 10%, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως μπορεί τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» ο κ. Σταικούρας εξήγησε ότι «το πρώτο βήμα έγινε φέτος με τη μεσοσταθμική μείωση 22%, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον Προϋπολογισμό του 2020. Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει, έτσι ώστε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας».

Όπως είπε δυο είναι τα βασικά στοιχεία: «το ένα είναι η επέκταση και εξορθολογισμός του συστήματος των ζωνών προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, και το άλλο η τυποποίηση και βελτίωση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών».

«Στόχος μας είναι να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, πριν από λίγες μέρες, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 είχε τονίσει πως η μείωση που είδαν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτέλεσε το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης.

Επίσης, 474.000 πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους, όπως σημείωσε, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment