PeristeriNews.gr
Διεθνή

Υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου εξετάζουν Κύπρος- Αίγυπτος


Σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου βρίσκονται οι δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, πρόκειται για αγωγό από το κοίτασμα Αφροδίτη που θα το ενώνει με ήδη υφιστάμενη υποδομή, η οποία εξυπηρετούσε τα εξαντληθέντα κοιτάσματα της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, ενόψει των σημερινών επαφών του στο Κάιρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πώλησης φυσικού αερίου και συμφωνιών αγοράς. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με την Αίγυπτο οι προκλήσεις είναι παρόμοιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις, ενώ ανέφερε πως με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των διμερών και τριμερών συνεργασιών, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, θέματα ενέργειας, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.Επίσης, θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στο Κάιρο, στο τέλος Απριλίου.

Σε ερώτηση για το πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια πιθανή γεώτρηση από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για αποτροπή τέτοιας ενέργειας. Όπως πρόσθεσε, μία τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε άλλη μία σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και σαφή ένδειξη της απροθυμίας της Άγκυρας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί ξεκάθαρα τις προσπάθειες αρκετών χωρών της περιοχής να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment