PeristeriNews.gr
Αθλητικά

Υπογράφηκε η σύμβαση για το VAR


Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα, για την εγκατάσταση του VAR στα ελληνικά γήπεδα.

Η πρώτη χρήση του θα γίνει το προσεχές Σάββατο (11/5), στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ, ενώ η πρώτη δοκιμή του πραγματοποιήθηκε στο παιχνίδι πρωταθλήματος Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός (5/5).

Το έργο θα έχει πενταετή υποστήριξη από την κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital, αφορά 1.205 αγώνες και θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης, με τη συναίνεση της ΕΠΟ.

Δεκαέξι γήπεδα διασυνδέονται με οπτικές ίνες και θα διασυνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΠΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζεται σε κτήριο που η ίδια η ΕΠΟ έχει επιλέξει με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο διαγωνισμός για της οπτικές ίνες έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του έργου. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης οκτώ αγώνων σε ισάριθμα δωμάτια.

Εκεί θα βρίσκονται οι διαιτητές VAR που συμβουλεύουν το διαιτητή του αγώνα, ενώ υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας ,που τα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Πάντως, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν… υπερωρίες για να προλάβουν τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος, καθώς το έργο απαιτεί περίπου εννέα μήνες.

Το καλοκαίρι οι Έλληνες διαιτητές θα εκπαιδευτούν, αλλά η UEFA θα είναι αυτή που θα ελέγξει την ετοιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της χρήσης VAR σε όλα τα γήπεδα της Super League και όσον αφορά την απασχόληση Ελλήνων διαιτητών VAR.

«Η χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθήσει τον φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα», δήλωσε ο κ. Παππάς.

«Είναι ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, υπογράμμισε: «Πήραμε ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εργαλεία αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μία νέα κατεύθυνση».

Και συμπλήρωσε: «Το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι σε όσους θέλουν να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια. Όχι το μοναδικό, το πρώτο όμως σίγουρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος δήλωσε πως «μέσα από το VAR μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νίκη μετά από καιρό για τον Ατρόμητο απέναντι στη Λαμία

Peristeri News

Λευκή ισοπαλία για τον Ατρόμητο στις Σέρρες

Peristeri News

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία Ατρόμητου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Peristeri News

Leave a Comment