PeristeriNews.gr
Πολιτική

Υπερψηφίστηκαν στη Βουλή 120 δόσεις, «13η σύνταξη» και μειωμένος ΦΠΑ


Yπερψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και Ταμεία, τη λεγόμενη 13η σύνταξη, όπως και για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται ότι σχέδιο για τις οφειλές περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις και την καταβολή ετήσιου επιδόματος για 2,5 εκατ. περίπου συνταξιούχους εντός του Μαΐου.

Επίσης προβλέπεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα στο 13% από το 24% και στο 6% από 13% σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από τις 20 του μήνα. Στις 20/5 θα γίνει και η καταβολή της «13ης σύνταξης».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα. «Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό απ’ όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.

Τα μέτρα -σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό- αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο στους κόλπους των εταίρων της Ευρωζώνης υπάρχει ανησυχία για το εάν οι παροχές αυτές συνιστούν οπισθοχώρηση από τις δεσμεύσεις. Μάλιστα όπως προειδοποίησε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, θα μπορούσαν οι παροχές ακόμη και να στοιχίσουν την έγκριση από εθνικά κοινοβούλια στο σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment