PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Οι σπασμωδικές αντιδράσεις αναδεικνύουν το αδιέξοδο


Τη δική του απάντηση στα χθεσινοβραδινά πυρά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αρμενία, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών.

»Όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής  που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται».

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Αθήνα να “μην ξεχάσει ποτέ τις ακρότητες που διέπραξε στη Μικρά Ασία, για τις οποίες έχει καταδικαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις”.  Στο ίδιο πλαίσιο δε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία.

“Ο κοινός παρανομαστής της λύσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή είναι η Τουρκία, ενώ ο δημιουργός των προβλημάτων ή ο υποστηρικτής των δημιουργών αυτών των προβλημάτων είναι η Ελλάδα” συνέχισε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Είναι η Ελλάδα αυτή που υποστηρίζει το σκληρό καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη και τους καταληψίες Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανοίγοντας την πόρτα σ’ όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, οι οποίες δρουν εναντίον της Τουρκίας και μεταμορφώνουν τη θάλασσα του Αιγαίου σε τάφο μεταναστών, επιδιώκοντας την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών στη Μεσόγειο”.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ξεχωρίσει το θύμα από τον καταληψία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη αρμενική κατοχή σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει σωστά την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο” κατέληξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχόλια που προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, εν μέσω της εμπόλεμης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατήγγειλε ότι όλες οι εντάσεις στην περιοχή έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή, την Τουρκία, η οποία αγνοεί την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού. «Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς».

Η περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα της τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, στηριζόμενο από την Αρμενία. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment