PeristeriNews.gr
Πολιτική

Υπεγράφη η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»


Και επισήμως πλέον τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Τις υπογραφές στο κείμενο της συμφωνίας έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες.

Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» και «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά και επισήμανε ότι «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».

Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και τόνισε ότι «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα».

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας, στην πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Το δώρο του Ζάεφ στον Τσίπρα

Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο κ. Ζάεφ έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσεφερε.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, δέχτηκε το “δώρο” και το έβαλε στην τσέπη του.

Όμως, ο Επίτροπος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του.

Έτσι, την πήρε στα χέρια του, τη δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί, και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του.

Χημικά και δακρυγόνα στις Πρέσπες

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στις Πρέσπες, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το χωριό Ψαράδες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών αποκόπηκε από τον κύριο όγκο των πολιτών, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στο Πισοδέρι, και προσπάθησε να προσεγγίσει το χωριό Ψαράδες.

Ωστόσο, άνδρες των ΜΑΤ ανέκοψαν την πορεία τους, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment