PeristeriNews.gr
Οικονομία

Υπέρβαση δημοσίων εσόδων κατά 580 εκατ. ευρώ


Υπέρβαση δημοσίων εσόδων κατά 580 εκατ. ευρώ, δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα Οκτωβρίου, επεσήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «μέχρι το τέλος θα πάμε το ίδιο καλά και θα έχουμε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά από πλευράς εσόδων».

Μιλώντας στο 11ο Thessaloniki Tax Forum, με θέμα «Φορολογία και Οικονομική ανάπτυξη, με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα» ο κ. Πιτσιλής γνωστοποίησε ότι «θετικά και πάνω από τους στόχους έχουν κινηθεί και οι επιστροφές. Μέχρι σήμερα πάνω από 3,93 δισ. ευρώ έχουν επιστραφεί σε επιχειρήσεις και πολίτες».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «με φετινή μας απόφαση τροποποιήσαμε και καταστήσαμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη σχετική κανονιστική νομοθεσία ώστε να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η επιστροφή στις συνεπείς επιχειρήσεις, χωρίς να χρειάζεται για αυτές να διεξαχθούν τρεις έλεγχοι πριν επανενταχθούν στη χρυσή λίστα των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων».

Ο κ. Πιτσιλής χαρακτήρισε «ευχάριστη» και την εικόνα στον τομέα της επιβράδυνσης δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και σημείωσε ότι «ναι μεν αυτό είναι σημάδι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», αλλά και της «αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης».

Κάνοντας τον προαπολογισμό της φετινής χρονιάς, 43 ημέρες πριν τη λήξη της, ο κ. Πιτσιλής, ανέφερε ότι το 2019 αποτέλεσε τη χρονιά που συνεχίστηκε η ηλεκτρονικοποίηση σειράς υπηρεσιών. «Φέτος ανοίξαμε εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης παρακρατημένου φόρου. Προχωρήσαμε τη διασύνδεση μητρώων ΑΑΔΕ με την Ελληνική Αστυνομία για τις αλλαγές ταυτοτήτων. Θέσαμε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική πλατφόρμα του τέλους πλόων αναψυχής και εμποροπλοίων, του ΤΕΠΑΥ, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση ενημέρωσης της μεταβίβασης ακινήτων για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ από εκεί που το όριο ήταν 30 ευρώ και εγκαινιάσαμε πλατφόρμα Lotify για ινχηλασιμότητα αλκοολούχων».

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως «υποστηρίχθηκαν πολύ δύσκολες τεχνικά ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων περίπου 5,9 δισ. ευρώ».

Το 2020 έτος προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία

«Με μεγάλη ένταση», είπε ο κ. Πιτσιλής, προχωρά και το τρίπτυχο «ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών» με τα πληροφοριακά συστήματα ΑΑΔΕ. Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πλέον στην τελική του μορφή και μετά τη ψήφισή του θα ακολουθήσουν και οι προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός είναι η επόμενη χρονιά. «Το 2020 να είναι η χρονιά προσαρμογής για όλους στη νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων». Πρόθεση υπάρχει επίσης να «δώσουμε έμφαση πιο πολύ στην εκπαίδευσή μας στο νέο σύστημα και ιδίως την πρώτη χρονιά στα τυχόν λάθη που μπορεί να προκύψουν από δηλώσεις. Είναι ένα νέο σύστημα θα βρεθούν ενδεχομένως πράγματα που πρέπει να διορθωθούν».

Τα ηλεκτρονικά βιβλία -υπογράμμισε ο ίδιος- «δίνουν νόημα και πραγματική αξία στις δυο άλλες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού: στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το TAXIS. Χωρίς τα ηλεκτρονικά βιβλία απλώς θα μαζεύαμε κάπου δεδομένα χωρίς να έχει αξία αυτό ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για εμάς».

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε «είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά τη ψήφιση του αναγκαίου πλαισίου να εισηγηθούμε τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις για την πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε τη σχετική διαδικασία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment