PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος


Καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. Καρντάκ, όπως τις αποκαλεί η Άγκυρα) αποτελούν τουρκικό έδαφος, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και απαντώντας σε ερώτηση κεμαλικών βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, σημείωσε ότι η συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 ορίζουν τα εδαφικά όρια στο Αιγαίο και αναφέρουν ρητά την ανάγκη αποστρατικοποίησης των νήσων του. Υποστήριξε επίσης ότι η θέση της Τουρκίας για το ζήτημα των Ιμίων δεν έχει αλλάξει από το 1996, όταν και είχε ξεσπάσει η σχετική κρίση που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια για το ζήτημα και ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών του κεμαλικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φικρί Σαγκλάρ και Νιγιάζι Νέφι Κάρα.

Προ ημερών, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι «δεν παίρνουν πίσω από την Ελλάδα 18 νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, που άρχισαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχαν πραγματοποιηθεί επτά γύροι διερευνητικών επαφών», είπε.

ΥΠΕΞ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Ίμια

Προκλητική και ανεύθυνη χαρακτηριζει το υπουργείο Εξωτερικών την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο» και συμπληρώνει ότι «ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά διεθνών δυμφωνιών του προηγούμενου αιώνα».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει.

Γ. Κουμουτσάκος: Αμήχανη η κυβέρνηση στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Για αμηχανία κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και επαναλαμβάνει το αίτημα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μετά και τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο».

Κάνει λόγο για περαιτέρω κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σχολιάζει, ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, «η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Σημειώνει μάλιστα ότι αυτή η αμηχανία δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και για τον λόγο αυτό ζητεί εκ νέου τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής,« που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment