PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τσαβούσογλου: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας


Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» και υπάρχει κίνδυνος «να καταρρεύσουν πλήρως», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πριν από επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του στην Άγκυρα.

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είτε θα καταρρεύσουν πλήρως», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, ήδη τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει η Ουάσινγκτον σε πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας (YPG), η οποία συνδέεται με το PKK και την οποία η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική». Εναντίον της οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, έχουν εξαπολύσει στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση στον συριακό θύλακο του Αφρίν.

Από την αρχή αυτής της επίθεσης, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον ότι μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αφρίν, η οποία ελέγχεται επίσης από την πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που έχει όμως στο πλευρό της Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απ’ ευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Το θέμα εθίγη το σαββατοκύριακο από τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν και τον Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, βοηθό του προέδρου των ΗΠΑ για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία οι δύο επίσημοι επέμειναν «στη μακροπρόθεσμη στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αναμένεται επίσης αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, όπου πρόκειται να συναντήσει τους κ.κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου για να συζητήσουν κυρίως περί της Συρίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας «είναι σαφείς και ξεκάθαρες» και η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί γι’ αυτές.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να αποκατασταθεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment