PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τρόμος για το νέο φορολογικό


Με τρόμο αναμένουν οι πολίτες τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, ο οποίος έχει κατατεθεί προς διαβούλευση στα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Με τρόμο αναμένουν οι πολίτες τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, ο οποίος έχει κατατεθεί προς διαβούλευση στα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Την Τετάρτη, κατά τη συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, κατέστη σαφές ότι κόβεται το αφορολόγητο για τα τέκνα και πως οι επαγγελματίες και οι μισθωτοί ακόμη και από τα χαμηλά κλιμάκια θα πληρώσουν τη νύφη για την αδυναμία του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους πολίτες που έχουν πρόβλημα καταβολής του φόρου, λέγοντας ότι συζητείται -πάντα υπό προϋποθέσεις- η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής σε 36 μήνες και για ειδικότερες περιπτώσεις ακόμη και σε 48 μήνες, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να πέσει και κάτω από τα 100 ευρώ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα φέρει μεγάλες ανατροπές από τον προσεχή Ιανουάριο για το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κ.λπ.), αποτελεί μία από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στην κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου για τα προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα και δεδομένης της έλλειψης πόρων για το κράτος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και στήριξη για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.

Τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου για τα τέκνα θα μεταφράζονται σε ένα «σημαντικό ποσό» για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της εισοδηματικής κλίμακας.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι (άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά)

Εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι έως 25.000 ευρώ (μηνιαίος μισθός από 1.785 ευρώ έως 2.083 το μήνα), μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μικρή μείωση φόρου το 2013. Αντίθετα, θα υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι με παιδιά

Για τις οικογένειες με παιδιά, το φορολογικό πλήγμα θα είναι ισχυρό, καθώς θα δουν να καταργείται οριστικά το αφορολόγητο για τα τέκνα. Οι απώλειες από την κατάργηση του αφορολογήτου αναμένεται να καλυφθούν εν μέρει από τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων αλλά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, καταργούνται φοροαπαλλαγές (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια Α΄ κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής), που οδηγούν και αυτές σε αύξηση της φορολογίας.

Από τους υπολογισμούς χωρίς τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων προκύπτουν περισσότεροι φόροι εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 11.000 ευρώ και πάνω. Οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω θα είναι οι μεγάλοι «χαμένοι», καθώς για αυτές καταργούνται τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ, ενώ μικρότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για οικογένειες που πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις

– Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 €.
– Θα υπολογίζεται φόρος από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ.
– Εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.
– Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 55.000 ευρώ και μικρότερες για υψηλότερα εισοδήματα.

Αγρότες

– Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας.
– Από το 2014 οι αγρότες θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα).
– Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια

– Επιβαρύνονται τα χαμηλά ενοίκια – ευνοούνται τα υψηλά.
– Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:
* 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 ευρώ ενοίκια
* 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
– Μεγάλη αύξηση φόρων έως 500% για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια έως 60.000 ευρώ.

Ε
πιχειρήσεις

– Μείωση συνολικής φορολογίας κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες φορολογίας από 40% σήμερα στο 33% το 2013.

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα

− Για οικογένεια με ένα παιδί, 40 ευρώ τον μήνα εφόσον το εισόδημα είναι έως 9.000 ευρώ, 26,7 ευρώ επίδομα έως τις 18.000 ευρώ και 13,3 ευρώ για εισόδημα από 19.000 ευρώ-27.000 ευρώ (0 επίδομα για παραπάνω εισόδημα).

− Για οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα των 80 ευρώ καταβάλλεται εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 53,3 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 26,7 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 ευρώ (πάνω από τα 30.000 ευρώ χάνεται το επίδομα για αυτήν την κατηγορία).

− Για οικογένεια με τρία παιδιά, ολόκληρο το επίδομα των 130 ευρώ τον μήνα θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, έως 21.000 το επίδομα θα είναι 86,7 ευρώ και έως 32.000 ευρώ περιορίζεται στα 43,3 ευρώ.

− Για οικογένεια με τέσσερα παιδιά, το μηνιαίο επίδομα των 180 ευρώ θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, 120 ευρώ θα δίνονται για εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και 60 ευρώ έως τα 36.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment