PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τρεις navtex για αποστρατικοποίηση έξι νησιών από την Τουρκία


Την ώρα που χώρες της ΕΕ καταγγέλουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιμένει στην τακτική της, με τρεις νέες navtex που εξέδωσε σήμερα και ζητά την αποστρατικοποίηση – αυτήν την φορά- έξι ελληνικών νησιών.

Τις navtex εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, όπου με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτει θέμα για Ικαρία, Πάτμο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Σαμοθράκη.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης που γίνεται στο ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια Κύπρου έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» η Αυστρία, μέσω του ευρωβουλευτή του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας».

Ο Νίκος Δένδιας

Την «προκλητική, επιθετική και παράνομη» συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, που ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου τις σεισμικές έρευνές της» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

«H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της.

Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς».

Κατά τον κ. Δένδια, αυτή την φορά, «ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment