PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τραμπ-Πούτιν: Αλλαγή σελίδας


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Από τη ρωσική πλευρά συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.

Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν επιπλέον περίπου δύο ώρες.

«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο Πούτιν ανέφερε πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πως οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν τα «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκε πληθώρα ζητημάτων, μεταξύ αυτών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διασπορά των πυρηνικών όπλων, η Ουκρανία, η Συρία, Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έθεσε το θέμα της «πιθανής» εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

«Η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, αν προκύψουν τέτοια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Τραμπ: Η σχέση μας με τη Ρωσία έχει αλλάξει

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε και έδωσε συγχαρητήρια στον Πούτιν για την φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και την απόδοση της εθνικής ομάδας της Ρωσίας στο τουρνουά.

«Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας είναι γνωστές και ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ τις συζητήσαμε σήμερα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι σήμερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο», επεσήμανε

Επιπλέον, τόνισε ότι «η σχέση μας δεν ήταν ποτέ χειρότερη από ότι είναι τώρα. Ωστόσο, αυτό άλλαξε. Πριν από περίπου τέσσερις ώρες», ενώ αναφερόμενος στη Συρία σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

«Αυτή ήταν μια πολύ εποικοδομητική μέρα. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον, σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment