PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τρίζουν οι καρέκλες των εφοριακών


Μαζικές καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες για προϊσταμένους, διευθυντές και υποδιευθυντές εφοριών που απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους αύξησης των εσόδων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μαζικές καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες για προϊσταμένους, διευθυντές και υποδιευθυντές εφοριών που απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους αύξησης των εσόδων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας παράλληλα αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου των επίορκων υπαλλήλων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών να αντικαθίστανται οι επικεφαλής νευραλγικών για την πορεία των εσόδων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα το ΣΔΟΕ, οι διευθύνσεις ελέγχων, στα τελωνεία αλλά και 36 επιλεγμένες εφορίες στις οποίες παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας αλλά και φοροαποφυγής.

Η αποτελεσματικότητα των εφόρων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και αν δεν επιτυγχάνεται η αύξηση των εσόδων, θα χάνουν την… καρέκλα. Η θητεία τους θα είναι ετήσια, αλλά επίσης μπορεί να διακόπτεται με μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πίεσης στους προϊσταμένους των εφοριών για αύξηση των εσόδων.

Τρεις αλλαγές με άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας:

  • Ανοίγει ο δρόμος για καταργήσεις εφοριών. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η κατάργηση τμημάτων εφοριών (ελέγχου ή δικαστικού), οι αρμοδιότητες των οποίων θα μεταφέρονται κεντρικά στην Εφορία της έδρας κάθε νομού. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, εφορίες αλλά και τελωνεία μπορεί να συρρικνωθούν δραστικά.
  • Μετονομάζεται η ΔΟΥ ΦΑΒΕ (Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιρειών) σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ολες οι εκκρεμείς σε εφορίες ή ελεγκτικά κέντρα υποθέσεις των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο θα ελεγχθούν από αυτή τη ΔΟΥ, η οποία θα είναι η φορολογική σκιά των 1.137 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Παράλληλα δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις στο υπουργείο Οικονομικών για τους ελέγχους και τα ληξιπρόθεσμα.
  • Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, με τη συνδρομή και της Οικονομικής Επιθεώρησης για επίορκους υπαλλήλους. Επίσης, συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα μπορεί να προτείνει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ανοίγει φακέλους παλαιών υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 60χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Peristeri News

Μάστιγα η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Peristeri News

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Απροσπέλαστο το κέντρο την Κυριακή

Peristeri News

Leave a Comment