PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Το «Stairway to Heaven» δεν αποτελεί προϊόν κλοπής


Δικαστήριο του Λος Άντζελες έκρινε σήμερα ότι το θρυλικό τραγούδι «Stairway to Heaven» του συγκροτήματος Led Zeppelin δεν αποτελεί αντιγραφή ορχηστρικού κομματιού των Spirit, ψυχεδελικού συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960.

Τη μπαλάντα των Led Zeppelin, ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, διεκδικούσε εδώ και δύο χρόνια ο Michael Skidmore, διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit, Randy California. Ο Skidmore ζητούσε αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους ενόρκους (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες) που συνεδρίαζαν από την Τετάρτη, ο τραγουδιστής Robert Plant και ο κιθαρίστας Jimmy Page είχαν όντως πρόσβαση στο τραγούδι «Taurus» των Spirit αλλά ο Skidmore δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στοιχεία αυτού του ορχηστρικού κομματιού είναι «πραγματικά παρόμοια» με το «Stairway to Heaven».

Την Τρίτη, ο Robert Plant είχε καταθέσει στο δικαστήριο τη δική του εκδοχή για τη «γέννηση» του «Stairway to Heaven», το οποίο ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1970 -αρχές του 1971, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Taurus».

Ο Randy California, συνθέτης του «Taurus», δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την πατρότητα του τραγουδιού μέχρι και τον θάνατό του από πνιγμό, το 1997. Ωστόσο, σε στενούς φίλους του και σε ορισμένες συνεντεύξεις είχε πει ότι του άξιζε να αναγνωριστεί ως συνθέτης του «Stairway» και είχε χαρακτηρίσει κλοπή την πράξη των Led Zeppelin.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη

Peristeri News

Περιστέρι: Συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από το ΚΚΕ

Peristeri News

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Leave a Comment