PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά


Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε σε 259 μπουκάλια διαφορετικών εταιρειών η μη κυβερνητική και δημοσιογραφική οργάνωση Orb Media.

Μελετώντας διάφορες εμπορικές μάρκες σε εννέα διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Φρεντόνια ανακάλυψαν μάλιστα ότι μερικά από τα μπουκάλια περιείχαν δύο φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια από το απλό νερό της βρύσης που είχαν προηγουμένως αναλύσει.

Για να εντοπίσουν τα σωματίδια στο κάθε δείγμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία κόκκινη χρωστική ουσία που προσκολλάται στο πλαστικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η μελέτη δεν δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά ο Άντριου Μέιζ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και εμπνευστής της συγκεκριμένης μεθόδου, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο εκτέλεσης του πειράματος.

Η λίστα με όλες τις μάρκες που δοκιμάστηκαν στη μελέτη περιλαμβάνει τις Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisas (Bisleri), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz) Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) και Wahaha (Hangzhou Wahaha).

Από τα 259 μπουκάλια νερού που αναλύθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν πλαστικά. Τα υπόλοιπα περιείχαν ίχνη από πολυπροπυλένιο, πολυστυρένιο, νάιλον ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο.

Η Nestlé ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση του νερού, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη χρωστική ουσία μπορεί να δημιουργήσει ψευδή θετικά αποτελέσματα.

Το πώς η πρόσληψη πλαστικών επηρεάζει τους ανθρώπους δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρο. Ωστόσο, εάν εισπνευσθούν ή καταναλωθούν, τα μικροπλαστικά μπορεί να συσσωρευθούν και να δημιουργήσουν τοπική τοξικότητα, προκαλώντας ή ενισχύοντας μια ανοσοαπόκριση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment