PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το 35% της χώρας καλύφθηκε από χιόνι λόγω «Ωκεανίδας»


Στο 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα έφθασε το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η χιονοκάλυψη που έφερε η «Ωκεανίδα», με βάση τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Μάλιστα, λόγω της πυκνής νέφωσης που εμπόδιζε τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι πιθανό η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης να ήταν λίγο μεγαλύτερη.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση της χιονοκάλυψης, που μέχρι τότε κινείτο λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ενάμισι μέτρο στα ορεινά της Κρήτης, όπου πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Την ίδια ημέρα πέρυσι το 2018 (κακοκαιρία «Λητώ») η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, η μέση έκταση της περιόδου 2004-2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment