PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Το 2019 μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία


Η περσινή χρονιά ήταν μια από τις τρεις θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τους παγετώνες να λιώνουν, τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται και αλλεπάλληλες πυρκαγιές, κύματα καύσωνα και ξηρασία σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στο ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (BAMS).

Με βάση αυτήν την ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Κλίματος, στην οποία συμμετείχαν 528 επιστήμονες από 61 χώρες, μόνο το 2015 και το 2016 ήταν χρονιές θερμότερες από το 2019.

Από το 1980, κάθε δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη. Η τελευταία (2010-19) ήταν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την αμέσως προηγούμενη (2000-09).

Για 32η συνεχόμενη χρονιά, το 2019 χάθηκε τεράστιος όγκος παγετώνων, οι θερμοκρασίες στις λίμνες ήταν πάνω από το μέσο όρο και η θερμοκρασία στο μόνιμα παγωμένο έδαφος (πέρμαφροστ) συνεχίζει να αυξάνεται.

Επίσης, η μέση στάθμη της θάλασσας κατέγραψε και νέο ρεκόρ, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά: ήταν κατά 87,6 χιλιοστά πάνω από τον μέσο όρο του 1993, όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις. Η ετήσια αύξηση, σε σύγκριση με το 2018, ήταν 6,1 χιλιοστά.

«Ορισμένα ακραία φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, ο καύσωνας και η ξηρασία, συνέβαλαν εν μέρει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας», σχολίασε ο Ρόμπερτ Νταν, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, που συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment