PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το χρονικό των επεισοδίων πριν την ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ (v)


Χημικά, δακρυγόνα και μολότοφ συνέθεταν την εικόνα στην Τσιμισκή και στο μικρό πάρκο της Αγγελάκη.

Στους δρόμους γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα ΜΑΤ συγκρούονταν με νεαρούς, άλλους με κουκούλες και άλλους με φανέλες του Ηρακλή.

Χημικά, δακρυγόνα και μολότοφ συνέθεταν την εικόνα στην Τσιμισκή και στο μικρό πάρκο της Αγγελάκη. Οι διαδηλωτές οπισθοχωρούσαν.

Σε μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση, οι προσκεκλημένοι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατέφθαναν, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά από τους καπνούς, αλλά και τη χαρακτηριστική μυρωδιά των χημικών.

Στα δεξιά της εισόδου της Δ.Ε.Θ., σε ένα κηπάριο, τέσσερις κουστουμαρισμένοι άνδρες σιγοπίναν τον καφέ τους, μη δίνοντας σημασία στις μάχες εκ του συστάδην μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίες εξελίσσονταν εκατόν πενήντα μέτρα πιο μακριά.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Βελλίδειο λίγο πριν από τις 20:30.

Στην Τσιμισκή η Πυροσβεστική έσβηνε τρεις φωτιές που προκλήθηκαν από οπαδούς του Ηρακλή.

Στο βάθος, επί της Νικολάου Γερμανού, διαδηλωτές ανέβαιναν από τον Λευκό Πύργο.

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, φοιτητές από τις καταλήψεις στο Α.Π.Θ., αρκετοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, επιχειρούσαν να φθάσουν τον «φράχτη» που είχε στηθεί στην είσοδο της Δ.Ε.Θ..

Ομάδες των ΜΑΤ ξεπρόβαλλαν από όλες τις μεριές.

Στο Βελλίδειο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για τα «οράματα» και μία νέα Ελλάδα, ξεχωριστή, πλούσια, αδιάφθορη, παραγωγική και κυρίως αυτοδύναμη.

Δύο κόσμοι, δύο εικόνες, μία πραγματικότητα. Αυτή της Θεσσαλονίκης, 10 Σεπτεμβρίου του 2011, μία πόλη με έρημους δρόμους από το πρωί, τους κατοίκους της (όσοι μπόρεσαν) να την έχουν εγκαταλείψει, μία αστυνομική δύναμη 7.000 ανδρών να έχει καταλάβει τα καίρια σημεία γύρω από τη Δ.Ε.Θ. και τα καταστήματα να κατεβάζουν ρολά.

Να σημειωθεί ότι στις 94 ανήλθαν οι προσαγωγές ατόμων από αστυνομικούς, ενώ στη μία σύλληψη που είχε γίνει νωρίτερα για κατοχή βεγγαλικών προστέθηκε ακόμη μία, αυτή τη φορά για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Το χρονικό των επεισοδίων

Οι Αγανακτισμένοι έσπευσαν πρώτοι στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που είχαν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτήριο του πρώην 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου).

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την πολυτεχνική σχολή και κινήθηκαν προς το Βελλίδειο, όπου συναντήθηκαν με τον όγκο των συνδικαλιστών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ αλλά και τα μέλη του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».

Βέβαια, ενώ η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατευθυνόταν προς το Βελλίδειο, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως συναντήθηκε με τους οπαδούς του Ηρακλή και προκλήθηκε ένταση.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος της να διαλυθεί.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, οι αυτοκινητιστές και οπαδοί του Ηρακλή εκσφενδόνισαν διάφορα αντικείμενα προς τη μεριά των αστυνομικών, έξω από την κεντρική πύλη της Δ.Ε.Θ., με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά του Γιάννη Ραγκούση.

Στη συνέχεια, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να απωθήσουν το μπλοκ των διαδηλωτών που κινήθηκαν προς αυτές, με ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων.

Η ένταση κλιμακώθηκε γύρω στις 20:00 το βράδυ. Στην περιοχή βρέθηκαν και οι «Αγανακτισμένοι» καθώς και αντιεξουσιαστές. Νέα ένταση επικράτησε και επί της οδού Τσιμισκή, όπου βρέθηκαν οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι έριχναν φωτοβολίδες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγο μετά τις 22:30, η ένταση μεταφέρθηκε στον χώρο κοντά στο Πανεπιστήμιο. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Αγγελάκη, στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου, όταν ομάδα νεαρών εκτόξευσε πέτρες κι άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρίψη χημικών.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους.

Οι φοιτητές συγκεντρώνονται στην πλατεία Χημείου, μέσα στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να κάνουν περιφρούρηση της κατάληψής τους, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στα ΜΑΤ για αλόγιστη χρήση χημικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment