PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές της Ισπανίας


Καταγράφει θριαμβευτική νίκη, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα με exit poll του RTVE, η δύναμη του Λαϊκού Κόμματος θα είναι μεταξύ 181-185 έδρες (43,5%) -για την αυτοδυναμία απαιτούνται 175 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να συγκεντρώσει 115-119 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο (30%).

Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτηση των πολιτών στα ύψη. Εκλογικό «Βατερλό» για τον Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ηγήθηκε των Σοσιαλιστών στην κάλπη μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πρόβλημα η ανεργία
Πολύ μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία είναι οι περίπου πέντε εκατομμύρια άνεργοι, φέτος (το 21,52% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας), δεδομένο που καλλιεργεί κλίμα διαμαρτυριών στην κοινωνία.
Νωρίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, λιγο πριν να κλείσουν οι κάλπες, είχε ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα ποσοστό 57,65% του εκλογικού σώματος (από 60,95%, τελικό, στις εκλογές του 2008).

Τα εκλεγόμενα σήμερα νομοθετικά σώματα για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στις 20 του ιδίου μηνός, θα ξεκινήσει διαδικασία “παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment