PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το πρώτο κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης για άπορους και ανασφάλιστους


Δεκάδες γιατροί θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άπορους και ανασφάλιστους, ενώ σε κάθε ασθενή θα χορηγούν και αγωγή.

Δεκάδες γιατροί θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άπορους και ανασφάλιστους, ενώ σε κάθε ασθενή θα χορηγούν και αγωγή.

Πρόκειται για ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης από πλευράς όλων των συμμετεχόντων σε αυτή την κίνηση, με πρώτη και καλύτερη τη δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σήμερα, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των εμπνευστών της ιδέας για τη σύσταση του κοινωνικού ιατρείου, ενενήντα εφτά γιατροί όλων των ειδικοτήτων έχουν δηλώσει «παρόντες» για να προσφέρουν καθημερινά και εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αρχικά σε κατοίκους των περιοχών Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα αποθέματα σε φάρμακα που διαθέτει το κοινωνικό ιατρείο, θα μπορούν οι εξεταζόμενοι ύστερα από την ιατρική διάγνωση του θεράποντος ιατρού να προμηθεύονται δωρεάν και τα ανάλογα φάρμακα.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί βρίσκεται στις εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ελληνικού. Η «Espresso» βρέθηκε στους εσωτερικούς χώρους του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου. Ξεναγός, ο αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Μαραγκός, ένας από τους πρωτεργάτες του κοινωνικού ιατρείου.

«Χάρη στην εθελοντική συνείδηση που επέδειξαν δεκάδες γιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και φαρμακεία της περιοχής, καταφέραμε να στήσουμε το πρώτο κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε άπορους κατοίκους της περιοχής αρχικά και αργότερα και σε άλλους πολίτες του λεκανοπεδίου να εξεταστούν, αλλά και να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους» λέει ο κ. Μαραγκός.

Πώς και πότε θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η [Ενα από τα τέσσερα εξεταστήρια που διαθέτει το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο.] δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης, έχουν καταγραφεί περίπου εκατό οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα, είτε είναι ανασφάλιστοι καθώς για αρκετό χρονικό διάστημα είναι άνεργοι.

«Αυτό που έχουμε αρχικά προγραμματίσει είναι να εξυπηρετούμε κατοίκους της περιοχής μας. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας κάτοικος που θέλει να έρθει στο κοινωνικό ιατρείο είναι πρώτα να περάσει από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Υστερα από έναν τυπικό έλεγχο των αρμόδιων υπαλλήλων, ο ασθενής ή ο ενδιαφερόμενος με το σχετικό παραπεμπτικό μπορεί να επισκεφτεί τον γιατρό που θέλει. Αυτό θα είναι το πρώτο πειραματικό, κατά κάποιο τρόπο, στάδιο της λειτουργίας του ιατρείου. Αργότερα ελπίζουμε να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε και άλλους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Φυσικά, εάν υπάρξει άμεση ανάγκη από περιστατικό εκτός των δήμων που έχουμε ως πεδίο δράσης, θα το εξυπηρετήσουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.

Το πρώτο κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο θα διαθέτει τρία εξεταστήρια και μία αίθουσα όπου βρίσκονται τα φάρμακα. Την ευθύνη για την παράδοση στους ασθενείς ή την παραλαβή από τις εταιρείες θα έχει εθελοντής φαρμακοποιός.

Για την εξυπηρέτηση των ασθενών, κάθε Δευτέρα από 10.00 έως 13.00 θα υπάρχει καρδιολόγος, ψυχολόγος και ορθοπεδικός, κάθε Τρίτη από 18.00 έως 20.00 καρδιολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος, κάθε Τετάρτη από 9.30 ώς 11.30 παιδίατρος, κάθε Πέμπτη από 16.00 ώς 18.00 καρδιολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος, κάθε Σαββάτο από 10.00 ώς 12.00 πνευμονολόγος, από 13.00 ώς 15.00 γυναικολόγος και από 13.00 ώς 15.00 καρδιολόγος.

«Εχουμε την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Είναι χαρά μας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον κόσμο και ειδικά σε αυτούς που δηλώνουν άποροι. Η οικονομική κρίση έχει φέρει δεκάδες συμπολίτες μας σε δύσκολη θέση» λέει ο Γιώργος Βήχος, καρδιολόγος και κάτοικος της Βούλας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment