PeristeriNews.gr
Media

Το «Νησί» επιστρέφει καθημερινά στο Mega


Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα της η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης, το «Νησί», έρχεται να μας ταξιδέψει από την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και κάθε βράδυ στις 23:00 στο Mega.

Το «Νησί» ήταν μία από τις καλύτερες δραματικές τηλεοπτικές σειρές, η οποία προβλήθηκε από το Mega τη σεζόν 2010-2011 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ.

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010 και το τελευταίο στις 23 Μαΐου 2011. Θεωρείται από τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές (για τηλεοπτική σειρά), με συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ.

Γυρίσματα

Το κάστινγκ της σειράς ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα, ενώ η όλη παραγωγή κράτησε συνολικά δύο χρόνια.

Τα γυρίσματα κράτησαν ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και έγιναν στην Κρήτη, στο χωριό της Πλάκας, στην Άνω Ελούντα, ένα μέρος του χωριού Ελούντα και στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στην ίδια τη Σπιναλόγκα.

Πολλές σκηνές που διαδραματίζονταν στη Σπιναλόγκα, γυρίστηκαν στην Άνω Ελούντα, ενώ οι σκηνές που έδειχναν τα εξωτερικά μέρη της Σπιναλόγκας, όπως το λιμάνι της, έγιναν εκεί. Κάποια γυρίσματα έγιναν και στο Λονδίνο.

Η Χίσλοπ εμφανίστηκε μαζί με τον Μανώλη Φουντουλάκη (αληθινός επιζήσας της εποχής και κάτοικος της Σπιναλόγκας) στο επεισόδιο 24 της σειράς, όπου ανακαλύπτεται η θεραπεία και οι κάτοικοί του το εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν στον πολιτισμό. Οι δυο τους ενσαρκώνουν τους ανθρώπους που φεύγουν πρώτοι από το Νησί.

Το σκηνικό έπρεπε να απεικονίζει τα νησιά της Σπιναλόγκας και της Κρήτης όπως ήταν το 1939 μέχρι το 1957. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς μαζί με την ομάδα του, αλλά και τη βοήθεια των τοπικών αρχών, πήρε άδεια να διαμορφώσει περιοχές των χωριών (Πλάκα και Άνω Ελούντα) ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα των σκηνών. Το μικρό λιμάνι, για παράδειγμα, το οποίο βλέπουμε στη σειρά είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη σειρά.

Συντελεστές

Το σενάριο χρειάστηκε να γραφεί αρκετές φορές και με πολλές αλλαγές ώστε να καλυφθούν τα 26 επεισόδια. Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου πρόσθεσε νέους χαρακτήρες και νέες σχέσεις στη σειρά, κάτι που το έκανε ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η συγγραφέας.

Οι ενδυματολόγοι Ξάνθη Κοντού και Μαρία Κοντοδήμα, για να αποδώσουν την ενδυματολογική εικόνα των ανθρώπων της εποχής, έπαιρναν καινούρια ρούχα και τα έφθειραν ή τα λέρωναν για να φαίνονται πολυχρησιμοποιημένα μιας και η φτώχεια της εποχής δεν επέτρεπε την αγορά καινούριων ενδυμάτων. Επίσης, ο κάθε χαρακτήρας είχε δικά του χαρακτηριστικά ρούχα ώστε να αποδίδεται η προσωπικότητά του μέσα και από τον τρόπο που ντυνόταν.

Τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 2000.

Το τραγούδι τίτλων της σειράς, “Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου”, είναι προϋπάρχουσα διασκευή του Μίνωα Μάτσα, την οποία ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη. Την αυθεντική μορφή του τραγουδιού έγραψαν οι Σπύρος Περιστέρης και Μίνως Μαργαρίτης και ερμηνεύτηκε από τη Σωτηρία Μπέλλου.

Ο Μίνως Μάτσας έχει επιμεληθεί/γράψει όλο το soundtrack της σειράς το οποίο κυκλοφόρησε από τη Minos EMI στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Τα τραγούδια του soundtrack ερμηνεύουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Γιάννης Χαρούλης.

Στη σειρά συμμετείχαν 83 βασικοί ηθοποιοί και περισσότεροι από 700 βοηθητικοί ηθοποιοί, με τους περισσότερους να είναι ντόπιοι αλλά και απλοί κάτοικοι των χωριών όπου γίνονταν τα γυρίσματα.

Βασικοί πρωταγωνιστές

Οικογένεια Πετράκη

Γιώργης Πετράκης (Στέλιος Μάινας): Ο Γιώργης είναι ψαράς και ζει στην Πλάκα μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη,και τις δυο τους κόρες, Μαρία και Άννα. Μεταφέρει προμήθειες στο Νησί μαζί με το καΐκι του, αλλά και τους νέους ασθενείς. Μια μέρα είναι αναγκασμένος να μεταφέρει και την ίδια την Ελένη, αλλά και την κόρη του Μαρία αργότερα, όταν προσβάλλονται από την ασθένεια. Σε μία βολτα με την βάρκα πέφτει στην θάλασσα και ξεψυχά.

Ελένη Πετράκη (Κατερίνα Λέχου): Η Ελένη είναι η σύζυγος του Γιώργη και η δασκάλα της Πλάκας. Προσβάλλεται από την ασθένεια και μεταφέρεται στο Νησί μαζί με τον μαθητή της Δημητράκη. Εκεί, γίνεται η δασκάλα του νησιού και διδάσκει τα μικρά παιδιά, κάτι που την φέρνει σε σύγκρουση με την άλλη δασκάλα του Νησιού, την Κρουσταλάκη. Πεθαίνει στο νησί πριν προλάβει να γίνει καλά, ένω μέχρι την τελευταία στιγμή βοηθούσε στο νοσοκομείο τους άλλους ασθενείς, κάνοντας ό,τι μπορούσε για να ανακουφίσει τον πόνο τους.

Μαρία Πετράκη (Γιούλικα Σκαφιδά (ενήλικας), Αναστασία Τσιλιμπίου (παιδί)): Η Μαρία είναι η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του Γιώργη και της Ελένης. Είναι ήσυχη και ευγενική και της αρέσει να προσφέρει στους άλλους, όπως και η μητέρα της. Μετά τη μεταφορά της Ελένης στο Νησί, αναλαμβάνει να φροντίζει το σπίτι, τον πατέρα της και την αδελφή της. Γνωρίζει και αρραβωνιάζεται τον Μανώλη, αλλά αρρωσταίνει και μεταφέρεται στο Νησί πριν προλάβει να παντρευτεί. Στο Νησί ερωτεύεται τον γιατρό Κυρίτση, τον οποίο και παντρεύεται μετά την ίασή της.

Άννα Πετράκη (Ευγενία Δημητροπούλου (ενήλικας), Ιφιγένεια Τζόλα (παιδί)): Η Άννα είναι η μικρότερη κόρη του Γιώργη και της Ελένης η οποία σε αντίθεση με την αδελφή της είναι αυθόρμητη και επαναστατική, κάτι που γίνεται πιο έντονο μετά την αποχώρηση της Ελένης δημιουργώντας προβλήματα στον Γιώργη. Ονειρεύεται να φύγει από το χωριό και τη φτώχεια, κάτι που το καταφέρνει όταν παντρεύεται τον πλούσιο γιο των Βανδουλάκηδων, Ανδρέα. Η ανικανοποίητη όμως όρεξή της για περισσότερα, την οδηγεί σε παράνομη σχέση με τον ξάδελφο του άντρα της, Μανώλη, με τον οποίο αποκτά ένα παιδί (το οποίο όλοι θεωρούν πως είναι του άντρα της). Ο Ανδρέας μαθαίνει για την απιστία της και τη σκοτώνει.

Αλέξις Φίλντινγκ (Ευγενία Δημητροπούλου): Η Αλέξις είναι η κόρη της Σοφίας, εγγονή της Άννας και της Μαριας και δισέγγονη της Ελένης. Φτάνει από την Αγγλία αναζητώντας να μάθει την αλήθεια για την οικογένειά της και την ταυτότητά της.

Σοφία Φίλντινγκ (Φιλαρέτη Κομνηνού (μεγάλη ηλικία), Νεφέλη Κουρή (νεαρή ηλικία), Δέσποινα Κιαπέκου (παιδί)): Η Σοφία είναι η κόρη της Άννας και μητέρα της Αλέξις, η οποία μη αντέχοντας το βάρος της οικογενειακής της τραγωδίας, αποφασίζει να φύγει στο εξωτερικό όπου γνωρίζει και παντρεύεται τον Μάρκους αφήνοντας τα πάντα πίσω της. Όταν καταλαβαίνει ότι η Αλέξις βρίσκεται στην Κρήτη, επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια για να την βρει και να της ζητήσει συγγνώμη.

Κάτοικοι Σπιναλόγκας

Νίκος Παπαδημητρίου (Τάσος Νούσιας): Ο Νίκος είναι δικηγόρος από την Αθήνα και μεταφέρεται από το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας στο Νησί μαζί με άλλους ασθενείς λόγω της αντίδρασής τους για τον τρόπο μεταχείρησής τους εκεί. Είναι δυναμικός και δραστήριος και εκλέγεται ως ο νέος πρόεδρος του Νησιού, συμβάλλοντας πολύ στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του νησιού. Στο Νησί γνωρίζει και ερωτεύεται την Ευγενία, ασθενή από την Πλάκα και φουρνάρισσα του Νησιού.

Ευγενία Καπετανάκη (Μαρία Πρωτόπαππα): Η Ευγενία είναι η φουρνάρισσα της Πλάκας, παντρεμένη με τον Βασίλη, με τον οποίο έχουν δύο παιδιά, τον Λευτέρη και την Αθηνά. Μετά τη διάγνωση της ασθένειάς της, μεταφέρεται στο Νησί όπου ανοίγει το δικό της φούρνο. Μένει μαζί με την Ελένη και τον Δημήτρη, τον οποίο και φροντίζει μετά το θάνατο της Ελένης. Αν και αρχικά παραμένει πιστή στον άντρα της, στη συνέχεια ερωτεύεται και παντρεύεται τον Παπαδημητρίου.

Δημήτρης Λεμονιάς (Νεκτάριος Λουκιανός (ενήλικας), Μάνος Τσαγκαράκης (παιδί)): Ο Δημήτρης είναι ο μικρός μαθητής της Ελένης, ο οποίος μεταφέρεται μαζί της στο Νησί ως ασθενής και τον παίρνει υπό την προστασία της. Μεγαλώνοντας, γίνεται ο δάσκαλος του Νησιού και αρνείται να φύγει από το Νησί όταν ο Κυρίτσης διαπιστώνει ότι δεν ήταν ποτέ λεπρός αλλά είχε ψωρίαση. Στο Νησί γνωρίζει και παντρεύεται την Ηλέκτρα.

Πέτρος Κοντομάρης (Θοδωρής Κατσαφάδος): Ο Πέτρος είναι ο πρόεδρος του Νησιού ο οποίος κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει στο Νησί και τους κατοίκους του ανέσεις και καλή ζωή. Στη συνέχεια, παραδίδει τη θέση του στον Παπαδημητρίου και συνεχίζει να βοηθά όσο μπορεί ως συνεργάτης του προέδρου. Η υγεία του χειροτερεύει και πεθαίνει, μη προλαβαίνοντας να δει την αναχώρηση των θεραπευμένων λεπρών από το Νησί.

Χριστίνα Κρουσταλάκη (Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου): Η Χριστίνα είναι δασκάλα του Νησιού η οποία φέρεται άσχημα στα παιδιά. Έρχεται σε ρήξη με την Ελένη, όταν η τελευταία αρχίζει να κάνει μαθήματα στα παιδιά στο σπίτι της και στη συνέχεια ο πρόεδρος την αντικαθιστά επίσημα και στο σχολείο με την Ελένη. Είναι η μόνη κάτοικος του νησιού που αποφάσισε να μείνει εκεί όταν γιατρεύτηκε καθώς δεν είχε κανέναν έξω από το νησί.

Υπόλοιποι χαρακτήρες

Φωτεινή Αγγελοπούλου (Όλγα Δαμάνη (μεγάλη ηλικία), Αννίτα Κούλη (νεαρή ηλικία), Ρενέ Τζόλα (παιδί)): Η Φωτεινή είναι η καλύτερη φίλη της Μαρίας και ο άνθρωπος που διηγείται στην Αλέξις την ιστορία της οικογένειάς της. Είναι παντρεμένη με τον Στέφανο και έχουν ένα γιο, τον Μαθιό. Μέχρι τα γεράματα, έχουν την οικογενειακή ταβέρνα στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα.

Χρήστος Λαπάκης (Νίκος Ορφανός): Ο Λαπάκης είναι ο γιατρός της Σπιναλόγκας ο οποίος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών. Αρχικά επισκέπτεται περιοδικά το Νησί, αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμος κάτοικος μέχρι τη μέρα που φεύγει μαζί με όλους, όταν ανακαλύπτεται η θεραπεία της νόσου.

Νίκος Κυρίτσης (Αλέξανδρος Λογοθέτης): Ο Κυρίτσης είναι γιατρός στο νοσοκομείο του Ηρακλείου και φίλος του Λαπάκη, ο οποίος επισκέπτεται το Νησί και συμμετέχει στην έρευνα για το νέο φάρμακο κατά της ασθένειας δοκιμάζοντάς το σε εθελοντές. Ερωτεύεται τη Μαρία ενώ είναι ακόμη στο Νησί και την παντρεύεται όταν επιστρέφουν στην Πλάκα.

Αντώνης Αγγελόπουλος (Ορφέας Αυγουστίδης (ενήλικας), Αντύπας Νταμοτσίδης (παιδί)): Ο Αντώνης είναι παιδικός φίλος της Άννας και της Μαρίας και ο αδελφός της Φωτεινής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, φεύγει αντάρτης για να πολεμήσει τους Γερμανούς και όταν ο πόλεμος τελειώνει, επιστρέφει και πιάνει δουλειά στα κτήματα των Βανδουλάκηδων. Ερωτεύεται την Άννα, η οποία ενώ αρχικά ανταποδίδει τα αισθήματα, στη συνέχεια τον αγνοεί όταν βλέπει τον πλούσιο Αντρέα Βανδουλάκη, τον οποίο και παντρεύεται.

Σαβίνα Αγγελοπούλου (Ντινα Μιχαηλιδου): Η Σαβίνα είναι παντρεμένη με τον Παύλο, έχει δύο παιδιά, και ζει στην Πλάκα. Η κόρη της η Φωτεινή, είναι κολλητή με την Μαρία Πετράκη. Η Μαρία είναι κόρη της Ελένης, κολλητή της Σαβίνας. Όταν η Ελένη αναγκάζεται να φύγει για το Νησί, η Σαβίνα της υπόσχεται ότι θα προσέχει τα παιδιά.

Αντρέας Βανδουλάκης (Γιάννης Στάνκογλου): Ο Ανδρέας είναι ο γιος του πλούσιου γαιοκτήμονα, Αλέξανδρου Βανδουλάκη, ο οποίος ερωτεύεται και παντρεύεται την Άννα. Όταν μαθαίνει ότι η Άννα τον απάτησε, τη σκοτώνει, συλλαμβάνεται και πεθαίνει στη φυλακή. Λίγο πριν το θάνατό του ζητά από τη Μαρία να μεγαλώσει τη Σοφία, (την κόρη της Άννας από το Μανώλη που θεωρούσε δικό του παιδί) σαν δική της κόρη.

Μανώλης Βανδουλάκης (Αιμίλιος Χειλάκης): Ο Μανώλης είναι ο ξάδελφος του Αντρέα, ο οποίος ερωτεύεται και ζητά σε γάμο τη Μαρία, την αδελφή της Άννας αλλά ο γάμος δεν προλαβαίνει να τελεστεί μιας και η Μαρία αρρωσταίνει και φεύγει για το Νησί. Μετά την αποχώρηση της Μαρίας, ο Μανώλης αρχίζει παράνομης σχέση με την Άννα και αποκτά μαζί της μια κόρη, τη Σοφία, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει ποτέ. Μετά τη δολοφονία της Άννας από τον Ανδρέα, φεύγει από την Κρήτη.

Αλέξανδρος Βανδουλάκης (Μιχάλης Αεράκης): Ο Αλέξανδρος είναι ο πατέρας του Ανδρέα ο οποίος δεν συμφωνεί με την επιλογή της Άννας από τον γιο του επειδή είναι φτωχή. Αναγκάζεται να την αποδεκτεί όταν ο Ανδρέας τη ζητάει σε γάμο για να μην τον χάσει.

 

Πληροφορίες από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment