PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ καλεί τα Σκόπια σε ενταξιακές συνομιλίες


Επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πάντως πως η ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.

Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα το πρακτορείο MIA της γειτονικής χώρας, προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ αποτελεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.  Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Σε ευθυγράμμισε με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να προσχωρήσει στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης», τονίζεται στα σχέδια συμπερασμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment