PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει το συντονισμό στη Λιβύη


Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν «ξεπερνά» την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.

Ο Ρασμούσεν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Από το πρωί, συμμαχικά αεροσκάφη σφυροκοπούν στόχους, στην Τρίπολη, στη Μιζουράτα, αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Λιβύης.

Διεθνής διάσκεψη την Τρίτη στο Λονδίνο

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα» εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε την απόφαση του NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

«Αυτό επιδεικνύει ξανά την ενότητα και την ταχύτητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε το ανακοινωθέν του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του».

Επίσης, η Βρετανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ερχόμενη Τρίτη, διεθνή διάσκεψη, για να εξεταστεί η «πρόοδος» της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι πολίτες της Λιβύης πρέπει να αποφασίσουν την μοίρα του Καντάφι.

«Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου του τι θα αποφασίσουν να κάνουν όσον αφορά τον Μουάμαρ Καντάφι και τους μπράβους του είναι πρόβλημα των Λίβυων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα», είπε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη «απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να διαθέσουν 12 αεροσκάφη στην διεθνή συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment