PeristeriNews.gr
Πολιτική

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας


Σήμερα παρουσιάζεται από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις».

Σήμερα παρουσιάζεται από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις». Με το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο θέλει να δώσει μία νέα προοπτική στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς προωθούνται η ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών των ελληνικών σχολείων μέσα από τη σύνδεση τους με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών όπου λειτουργούν. Παράλληλα σχεδιάζεται η προβολή της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό με τη δημιουργία των κέντρων «Λόγος» και η οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος, διοίκησης και εποπτείας.

«Η κακή εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οδήγησε σε κατασπατάληση πολύτιμων πόρων, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ελληνικό δημόσιο δαπανούσε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών και χωρίς να ελέγχει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι με έναν πρώτο εξορθολογισμό δαπανών μετά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε σε αυτή την δύσκολη συγκύρια, πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2010-2011 είναι Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας(ΤΕΓ), τα οποία λειτουργούν εκτός επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και δεν παρέχουν καμία πιστοποίηση. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι ότι και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων (ιδιαίτερα στη Γερμανία) δεν μπορούν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας εγκατάστασής τους και έχουν ως μοναδική διέξοδο την πρόσβαση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Να σημειωθεί ότι το 81% των εκπαιδευτικών, διατίθεται στα “αμιγή” ελληνικά σχολεία και στα ΤΕΓ.

Με το σχέδιο Νόμου, επιχειρείται η άμεση σύνδεση των δαπανών με την ποιότητα σπουδών με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment