PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το Κρεμλίνο καλεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες σε Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία


Το Κρεμλίνο με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Την παρούσα στιγμή καλούμε όλες τις πλευρές, πρωτίστως, τις πλευρές που εμπλέκονται στην διένεξη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από στρατιωτικές μεθόδους άσκησης πολιτικής και οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανεπιθύμητη όξυνση της κατάστασης, που ούτως η άλλως βρίσκεται στην ουσία στην φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και πώς η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Ερωτηθείς, αν ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δεδομένου ότι χθες, Κυριακή, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν εφόσον είναι αναγκαίο θα έχει συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επέστησε την προσοχή στο ότι «από τις πρώτες ώρες μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών ο υπουργός (Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ είχε συνέχεις επαφές με τους ομόλογους του» (των δύο χωρών).

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η όξυνση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκλήθηκε έξωθεν για να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στη Ρωσία, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Λευκορωσία και το περιστατικό με τον Αλεξέι Ναβάλνι

Το Μπακού και το Γερεβάν βρίσκονται σε διένεξη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ από το 1988, όταν η περιοχή ανακήρυξε την απόσχισή της από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής διένεξης του 1992-1994 το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επτά περιοχών που ήταν υπό τον έλεγχο του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, TASS

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment