PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το Ιράν ανέπτυξε πυραύλους S-300 γύρω από υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση


Το Ιράν έχει αναπτύξει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, το οποίο προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, γύρω από την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την ανάπτυξη του προσφάτως αποκτηθέντος πυραυλικού συστήματος στην πυρηνική εγκατάσταση στο κεντρικό Ιράν.

«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί, διοικητής της δύναμης αντιαεροπορικής άμυνας του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν το 2015 σε συμφωνία – ορόσημο για τα πυρηνικά, με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για την αμφιλεγόμενη πυρηνική εργασία της.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό, περίπου 100 χλμ. νότια της Τεχεράνης, έχει σταματήσει αφότου ξεκίνησε η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας τον Ιανουάριο.

Ο ταξίαρχος Εσμαϊλί δεν ανέφερε εάν το σύστημα είναι λειτουργικό, πρόσθεσε όμως: «Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους πιο ασφαλείς στη Μέση Ανατολή».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Κυριακή ότι η στρατιωτική δύναμη της χώρας εξυπηρετεί αμυντικούς σκοπούς.

«Οι S-300 είναι ένα αμυντικό και όχι επιθετικό σύστημα, αλλά οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το Ιράν να το αποκτήσει», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment