PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία


Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, στην περίπτωση της Μαρί-Κλοντ Πατού.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, στην περίπτωση της Μαρί-Κλοντ Πατού που, με απόφαση της δημοτικής αρχής, εισήχθη, υποχρεωτικά και παρά τη θέληση της, σε νοσοκομείο.

Σε βραδυνή του συνεδρίαση, το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, έκρινε, ομόφωνα, ένοχη την Γαλλία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, επειδή ο δήμαρχος της πόλης Βιγιέρ Σεντ Πολ αποφάσισε, στις 30 Μαρτίου 2006, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της Μαρί-Κλοντ Πατού σε νοσοκομείο, με βάση τον Γαλλικό κώδικα δημόσιας υγείας.

Οι διατάξεις του Κώδικα προβλέπουν την υποχρεωτική υσαγωγή, σε κλινική ή νοσκομείο, ενός ατόμου, που πάσχει από πρόδηλη ψυχική διαταραχή, η οποία απαιτεί θεραπεία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων ή απειλή σοβαρά τη δημόσια τάξη.

Με την προσφυγή της Πατού και του συζύγου της Ολιβιέ, προς το Δικαστήριο, οι Γαλλικές αρχές κατηγορήθηκαν, για το γεγονός ότι ο εγκλεισμός της αποφασίσθηκε χωρίς τη θέληση της και για το ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια, να εξετάσουν την αίτηση της, για άμεση απελευθέρωση.

Εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά το Δικαστήριο, αποφάσισε ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές είχαν κινηθεί με μεγάλη βραδύτητα, στο θέμα της εξέτασης της αίτησης της Μαρί-Κλοντ Πατού, για άμεση έξοδο της από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραβίαση του βασικού δικαιώματος της, στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Παράλληλα, υποχρέωσε την Γαλλία να καταβάλλει στην κυρία Πατού 5.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 2.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment