PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι φέτος μετά το 1998


H θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς υπήρξε η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ του 1998

Η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας, κατά το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους, διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου). Μόνο στην ξηρά κατά το θερινό τρίμηνο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 14,8 βαθμοί, κατά ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,8 βαθμοί). Αντίστοιχα, η παγκόσμια θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 16,91 βαθμοί, δηλαδή κατά 0,51 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (16,4 βαθμοί) του 20ού αιώνα, με συνέπεια το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο να είναι το πέμπτο θερμότερο στην ιστορία των θαλασσών του πλανήτη μας.

Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι θερμοκρασίες ξηράς και όχι των ωκεανών (από το 1880, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία καταγραφών θερμοκρασιών).

Η θερμοκρασία των 16,2 βαθμών Κελσίου φέτος τον Αύγουστο ήταν κατά 0,60 βαθμούς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί).

Η θερμοκρασία μόνο στην ξηρά τον Αύγουστο 2010 ήταν 14,7 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,90 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο του 20ού αιώνα (13,8 βαθμοί) για τον μήνα αυτό.

Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την κεντρική Ρωσία και τη νότια Αμερική.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών φέτος τον Αύγουστο ήταν 16,9 βαθμοί (0,5 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Ο φετινός μήνας στις θάλασσες του πλανήτη ήταν ο έκτος θερμότερος.

Όσον αφορά την κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος σε μικρότερη παγοκάλυψη μετά τον Αύγουστο του 2007 και ο 14ος συνεχόμενος Αύγουστος (1997-2010) με πάγους λιγότερους από τον διαχρονικό μέσο όρο.

Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι στις θάλασσες φέτος τον Αύγουστο ήσαν κατά 4,15% περισσότεροι από τον μέσο όσο της περιόδου 1979-2000, με συνέπεια να υπάρχουν οι περισσότεροι επιπλέοντες πάγοι στην ιστορία (το προηγούμενο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο ήταν τον Αύγουστο του 2000).

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γερμανία γνώρισε φέτος τον πιο υγρό Αύγουστο στην ιστορία της, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment