PeristeriNews.gr
Υγεία

Το γονίδιο του αλκοολισμού ανακάλυψαν οι επιστήμονες


Το γονίδιο του αλκοολισμού ανακάλυψαν οι επιστήμονες, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση θεραπειών γύρω από το πρόβλημα.

Το γονίδιο του αλκοολισμού ανακάλυψαν οι επιστήμονες, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση θεραπειών γύρω από το πρόβλημα.

Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως όσοι φέρουν μια σπανιότερη βερσιόν του γονιδίου AUTS2 πίνουν κατά μέσο όσο 5% λιγότερο αλκοόλ από όσους είναι φορείς της πιο συνηθισμένης βερσιόν.

Το εν λόγω γονίδιο έχει συνδεθεί παλαιότερα με τον αυτισμό και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, όμως η λειτουργία του δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

«Φυσικά και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο» εξηγεί ο Πολ Ελιοτ του Imperial College London, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

«Η διαφορά που κάνει το συγκεκριμένο γονίδιο είναι μικρή, όμως ο εντοπισμός του μας άνοιξε ένα νέο πεδίο έρευνας» προσθέτει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA πάνω από 26.000 εθελοντών αναζητώντας τα γονίδια που φαίνεται να επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ και στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματά τους με δεδομένα που συγκέντρωσαν από άλλους 21.000 ανθρώπους. Οι εθελοντές ανέφεραν πόσο αλκοόλ πίνουν σε ερωτηματολόγια.

Αφού αναγνώρισαν το AUTS2, οι επιστήμονες ανέλυσαν πόσο ενεργό ήταν το γονίδιο σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού δωρητών. Οπως ανακάλυψαν, εκείνοι που ήταν φορείς της βερσιόν του γονιδίου που συνδέεται με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί 2,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Το αλκοόλ είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών όπως οι νευροψυχιατρικές διαταραχές, η κίρρωση ήπατος και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο συνδυασμός γενετικών ερευνών και συμπεριφορικών δεδομένων αναμένεται πάντως να βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες να καταλάβουν από βιολογικής πλευράς γιατί κάποιοι άνθρωποι πίνουν σε υπερβολικό βαθμό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment