PeristeriNews.gr
Editorial

Το «έλα να δεις» με τα ακίνητα του AirBnB στην Ελλάδα


Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις η βραχύχρονη μίσθωση ακινήτων μέσω του AirBnB είναι κάτι διαδεδομένο και εκτελείται δίχως προβλήματα, στην Ελλάδα, και δη, στην Αθήνα δημιουργούνται πάσης φύσεως προβλήματα, όπως δημιουργήθηκαν και με το Uber, που τελικά διέκοψε τη λειτουργία του στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι οτιδήποτε καινούργιο εισάγεται στην Ελλάδα, είτε διευκολύνει καταστάσεις, είτε δεν βοηθάει, λογίζεται ως ξενόφερτο, που προκαλεί διαρκή προβλήματα. Έτσι με το Uber, παρά το γεγονός ότι από το 2015 μέχρι τη λήξη της λειτουργίας του, τον Απρίλιο του 2018, μετέφερε περισσότερους από 450.000 πελάτες, αναγκάστηκε να σταματήσει την υπηρεσία μετακινήσεων της, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις των οδηγών ταξί της χώρας.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν υποστηρίζουμε την πολυεθνική εταιρεία, αλλά τους πολίτες, που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν σε ταξί δεκάδες ευρώ επειδή, πολλές φορές, το ταξίμετρο μπορεί να είναι “πειραγμένο”.

Έτσι και με το AirBnB, που έχει σκοπό να παρέχει όλων των ειδών καταλύματα, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες αντιδικίες αλλά γίνονται και αρκετές παρανομίες στη χώρα μας.

Πρόσφατα, βγήκε στο φως της δημοσιότητας μία άγρια διαμάχη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ενοικιαστή AirBnb – κατοίκων, έπειτα από τη μίσθωση ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έχουν γίνει «μαλλιά κουβάρια», με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αιτία, όπως ανέφερε μάρτυρας κατά τη συζήτηση της αγωγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, είναι το γεγονός ότι στο διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ., έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά που αναστατώνουν τη ζωή των κατοίκων, αφού σύμφωνα με την πλατφόρμα, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 16 άτομα.

«Βλέπουμε άτομα να μπαινοβγαίνουν όλες τις ώρες, χτυπούν κουδούνια το βράδυ, χρησιμοποιούν συνέχεια το ασανσέρ, αλλά και ο θόρυβος στη σκάλα συνεχίζεται όλο το βράδυ. Άλλες φορές χτυπούν τις πόρτες μετά τα μεσάνυχτα για να τους δανείσουμε ανοιχτήρια, ενώ αφήνουν και ξεκλείδωτη την εξώπορτα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν χρήστες ναρκωτικών μέσα στην πολυκατοικία» υποστήριξε συνιδιοκτήτρια και συνέχισε: «Είμαστε σε μία γενική αναστάτωση από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, γιατί ασχολούμαστε με την επιχείρηση του κυρίου, ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν. Η όχληση είναι διαρκής. Το ήθος της πολυκατοικίας άλλαξε από τότε που εντάχθηκε στο Airbnb».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρίας που διαχειρίζεται το ακίνητο, υποστήριξε πως πρόκειται για μία σύννομη βραχυπρόθεσμη μίσθωση και δεν αποτελεί τουριστικό κατάλυμα. Επεσήμανε στο δικαστήριο ότι φέτος έχει εκμισθωθεί μέχρι σήμερα για 40 ημέρες, άρα η ενοικίαση δεν είναι συχνή, καθώς και ότι από τους λογαριασμούς των κοινοχρήστων δεν προκύπτει αύξηση λόγω πρόσθετων βλαβών. Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος αλλά κι φιλοξενούμενοι έχουν δεχθεί την απρεπή συμπεριφορά ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην αστυνομία.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διότι δεν δήλωσαν το ακίνητο τους στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και αν όσοι το έχουν εγγραφεί στο μητρώο, έχουν δηλώσει, όπως υποχρεούνται, τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους.

Φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί η χώρα μας και οι πολίτες αυτής να συνυπάρξουν αρμονικά, να αναπτύξουν νέους επιχειρηματικούς τομείς, νόμιμα και δίχως παρατράγουδα και να ανεβάσουν λίγο το επίπεδο των παροχών αυτής της χώρας; Πρόκειται για ρητορικό ερώτημα, το οποίο απαντάται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και υποδεικνύει το επίπεδο της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment