PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το Άγιο Φως στην Αθήνα


Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένει σήμερα η Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο, ενώ το πρωί στους ναούς τελέστηκε η Ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένει σήμερα η Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο, ενώ το πρωί στους ναούς τελέστηκε η Ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης.

Στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” έφθασε λίγο μετά τις 19:00 το Άγιο Φως, η τελετή αφής του οποίου πραγματοποιήθηκε και φέτος σε κλίμα κατάνυξης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο, παρουσία εκπροσώπων όλων των ορθόδοξων εκκλησιών.

Το Αναστάσιμο Φως, το οποίο παρέλαβε από τα Ιεροσόλυμα η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους και μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών και στην πιο απόμακρη γωνιά της Ελλάδας.

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, εν μέσω ζητωκραυγών πλήθους πιστών, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ έφερε, όπως κάθε χρόνο, το αναστάσιμο φως σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο μέσα από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.

Νωρίτερα, ο τάφος είχε σφραγιστεί με κερί, ενώ εκπρόσωποι των δογμάτων αλλά και η αστυνομία είχαν ελέγξει προσεκτικά το χώρο για να αποκλείσουν την ύπαρξη εστίας φωτιάς.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, διάκονοι του έβγαλαν τα άμφια και εισήλθε εντός φορώντας ένα λευκό στιχάρι. Λίγα λεπτά αργότερα το θαύμα έγινε και το Άγιο Φως ήρθε και πάλι στη Γη.

Όταν βγήκε ο Πατριάρχης από το Ναό του Τάφου με τις δάδες των 33 κεριών, όλοι έσπευσαν να πάρουν το φως από τα χέρια του, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος παραδίδοντας το Άγιο Φως στην ελληνική αντιπροσωπεία αλλά και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας, ευχήθηκε “αυτό το Φως, το Φως του Χριστού που ελάβαμε πάντα να αγιάζει, να φωτίζει, και να ενισχύει το νου και να θερμαίνει την καρδιά των κυβερνώντων”.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο αυτής, υφυπουργό Δ. Δόλλη, και επεσήμανε ότι “η ανάσταση του Χριστού είναι το γεγονός το οποίο στη σημερινή συγκυρία της απογοήτευσης, της σύγχυσης και της απελπισίας εμφανίζεται ως η ελπίδα του φωτός, η ελπίδα της σωτηρίας και η ελπίδα της ανάστασης του έθνους μας”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής υφυπουργός Εξωτερικών στην αντιφώνησή του είπε: “Για άλλη μία φορά εφέτος στον Πανάγιο αυτό χώρο η πίστη όλων των χριστιανών ανταμείφθηκε και πάλι με την ευλογία του Κυρίου” και πρόσθεσε ότι “με τη μέριμνα της Ελλάδας, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε πάμπολλες εστίες Χριστιανών Ορθοδόξων φέροντας το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας”.

Ο κ. Δόλλης ανέφερε επίσης ότι “αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να παραλάβω σήμερα εκ μέρους του ευσεβούς ελληνικού λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας το ανέσπερο και Άγιο Φως της Ανάστασης από τα χέρια του μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ΄” και καταλήγοντας ευχήθηκε χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους.

Το Άγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Θάνου και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε με κυβερνητικό αεροσκάφος για τα Ιεροσόλυμα με αρκετή καθυστέρηση, λόγω βλάβης του αεροπλάνου που επρόκειτο να απογειωθεί το πρωί από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Αρχικώς, το αεροσκάφος τύπου «Εμπραέρ» απογειώθηκε στις 7 το πρωί αλλά μετά από μισή ώρα πτήσης παρουσίασε τεχνική ένδειξη, με αποτέλεσμα ο πιλότος να το προσγειώσει προληπτικά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μαρκόπουλος, οι βουλευτές κ. Μιχάλης Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ, η κα Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Θερμότερος όλων των εποχών ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα

Peristeri News

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Leave a Comment