PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τούρκος πρέσβης: Η Ελλάδα έχει αδυναμίες στην επαναπροώθηση προσφύγων


«Άδικη» θεωρεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν την κατηγορία ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα κονδύλια, ενώ κάνει λόγο και για «σημαντικές αδυναμίες» της Ελλάδας στο ζήτημα της επαναπροώθησης.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «Νέα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, σημειώνει ότι στόχος της «είναι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές» και «φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να καταπολεμήσεις τους λόγους που δημιουργούν αυτές τις ροές». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μακροπρόθεσμο: πρέπει να κάνεις τους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, θα σταλούν πίσω, άρα να μην το προσπαθούν. Αυτό ήταν το νόημα της συμφωνίας και έτσι διακόπτεται το λαθρεμπόριο, γιατί σταματά το χρήμα».

Παρατηρεί ωστόσο ότι «λόγω πολλών παραγόντων η φιλοσοφία αυτή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε». «Για πολιτικούς λόγους, η Συρία φλέγεται, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν αυξάνεται. Στο Ιντλίμπ το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι ροές αυξάνονται. Εάν (η Ελλάδα) δεν τους στείλει πίσω (στην Τουρκία) ή τους στείλει στην ηπειρωτική χώρα, τότε περνάει το λάθος μήνυμα. Σε αυτόν τον τομέα της επαναπροώθησης, η Ελλάδα έχει σημαντικές διοικητικές αδυναμίες. Χωρίς να θέλω να είμαι επικριτικός» δηλώνει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment