PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τούρκοι έφτασαν στη Ρόδο και ζητούν άσυλο


Εν αναμονή της καταγραφής του αιτήματός τους από την Περιφερειακή Επιτροπή Ασύλου και καθορισμού της ημερομηνίας, που θα δώσουν συνέντευξη, τελούν οι 4 ενήλικες Τούρκοι, που συνελήφθησαν μαζί με 6 παιδιά, το πρωί της Τρίτης στα Στεγνά, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό για δύο οικογένειες, οι άνδρες ηλικίας 33 και 39 ετών, οι γυναίκες 37 και 33 ετών και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών (αγόρια 13 και 12 ετών και τα κορίτσια 2, 6, 11 και 7 ετών)

Όπως απεκάλυψε χθες η «Δημοκρατική», οι Τούρκοι αφίχθησαν παρανόμως στο νησί με σκάφος και εντοπίστηκαν περί ώρα 06.00 της Τρίτης από κατοίκους της περιοχής, που ενημέρωσαν την αστυνομία. Αρχικώς υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόκειται για Σύρους μετανάστες, πλην όμως μετά τη σύλληψή τους διαπιστώθηκε ότι όλοι έφεραν τουρκικά διαβατήρια και μάλιστα δύο εξ’ αυτών είχαν και βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και όπως υποστηρίζουν, είναι ο τελικός σταθμός τους.

Οι ενήλικες δήλωσαν προφορικά στους αστυνομικούς ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ περαιτέρω έκαναν γνωστό ότι στις προθέσεις τους είναι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί του ΑΤ Αρχαγγέλου έχουν σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κινήθηκε ήδη η διαδικασία αποχής από την δίωξή τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα κινείται η διαδικασία για την απέλασή τους η οποία ωστόσο αναμένεται να ανασταλεί.

Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχαν ζητήσει δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεσή τους. Εχει ήδη ενημερωθεί εξάλλου η Υπατη Αρμοστία Προσφύγων.

Στο μεταξύ χθες αναβλήθηκε μετά από αίτημα του δικηγόρου κ. Κ. Αβδελλή, η συνέντευξη ενώπιον της επιτροπής ασύλου ενός εκ των τριών Τούρκων, που έχουν αιτηθεί άσυλο για τον ίδιο λόγο.

Πρόκειται για δύο καθηγητές και έναν πολιτικό μηχανικό, ο οποίος εργαζόταν στο δημόσιο. Και οι τρείς υποστηρίζουν ότι συνδέονται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν διώξεις στην Τουρκία.

Οι συνεντεύξεις των άλλων δύο έχουν οριστεί για την 27η Σεπτεμβρίου και την 3η Οκτωβρίου.

Απορριπτική ήταν στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για τους τρεις από τους οκτώ αξιωματικούς οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο για τους υπόλοιπους πέντε δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνεντεύξεις των Τούρκων αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου.

Όσοι υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου και απορρίπτεται, έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στα πολιτικά δικαστήρια.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοσή τους από την πρώτη στιγμή, ενώ για το θέμα είχαν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Νίκου Κοτζιά με τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ίδιοι στις αιτήσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι απειλείται η ζωή τους σε περίπτωση εκδοσής τους στην Τουρκία.

Παράλληλα έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και υποστηρίζουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες. «Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα» είχαν καταθέσει οι στρατιωτικοί στις Ελληνικές Αρχές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment